Američka ekonomija se polako oporavlja

SAD, dolarAmerički institut za kreiranje proizvoda (ISM) proveo je istraživanje o stanju američke privrede koje je pokazalo da je indeks sektora usluga u zemlji povećan sa 54,4 na 55,4 što predstavlja znak umjerenog oporavka ekonomskog stanja.

Inače, indeks sektora usluga u avgustu je bio najviši u posljednjih osam godina i iznosio je 58,6, ali je nakon toga zabilježen pad te je prošlog mjeseca zabilježena vrijednost od 55,4.

Stručnjaci ISM-a tvrde da je prošlog mjeseca u odnosu na septembar zabilježen rast indeksa sektora usluga najviše zbog činjenice da je vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uspjela da riješi budžetsku blokadu.

Također, istraživanje je pokazalo da je nivo zaposlenosti u uslužnom sektoru zabilježio rast vrijednosti sa 52,7 na 56,2.

Ukupno deset sektora, uključujući nekretnine i trgovinu, su zabilježili porast vrijednosti prošlog mjeseca što je protumačeno kao pozitivan signal za američku privredu.

Posted by on 2013-11-06. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login