Američka filmska akademija organizirat će radionice za učesnike 7. STC-a

Sarajevo Talent Campus

Sarajevo Talent Campus

Nakon uspješno započete saradnje Sarajevo Talent Campusa i Američke filmske akademije, tokom trajanja 18. Sarajevo Film Festivala, predstavnici ove prestižne institucije izrazili su želju za produženjem saradnje sa STC-om.

U julu prošle godine, tokom trajanja 6. Sarajevo Talent Campusa, realizovana je video konferencija o temi “The Digital Future is Here: The Changing Reality of Making Motion Pictures”. U ovoj diskusiji učestvovali su predstavnici Američke filmske akademije: rediteljica Debra Granik (“Winter’s Bone”), montažerka muzike Suzana Perić (“The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring”, “The Silence of the Lambs”), producentica Celine Rattray (“The Kids Are All Right” i “New York, I Love You”), umjetnička direktorica Kristi Zea (“Revolutionary Road” i “The Departed”), montažer Affonso Gonçalves (“Beasts of the Southern Wild” i “Winter’s Bone”) te učesnici 6. Sarajevo Talent Campusa. Moderator diskusije bio je filmski kritičar i saradnik Sarajevo Talent Campusa Nebojša Jovanović.

Namjera Akademije jeste da u okviru narednog 7. Sarajevo Talent Campusa održi seriju predavanja i radionica za mlade talente jugoistočne Evrope. Program saradnje Sarajevo Film Festivala i Američke filmske akademije odvija se u okviru programa “Global Outreach” koji organizira Akademija.

Koordinatorica Sarajevo Talent Campusa Asja Makarević susrela se protekle sedmice u Los Angelesu sa predstavnicima Američke filmske akademije sa kojima su precizirani detalji ove značajne saradnje koja podrazumijeva dolazak delegacije eminentnih filmskih radnika, članova Američke filmske akademije u Sarajevo u periodu od 20. do 24. avgusta. Delegaciju Američke filmske akademije činit će, kako je dogovoreno, po jedan glumac, reditelj, scenarista, kreativni producent te jedan casting agent koji će učestvovati u radu ovogodišnjeg Campusa, što je u skladu sa disciplinama koje obuhvata edukativni program Sarajevo Talent Campsa.

Mladi talenti, polaznici 7. Sarajevo Talent Campusa imat će priliku učestvovati u nizu radionica koje će predstavnici i gosti predavači Američke filmske akademije organizirati za njih u Sarajevu. Planirana je realizacija radionica namjenjenih rediteljima i glumcima, sa gostujućim casting agentom, te case study ili panel diskusija sa ostalim predavačima koji će boraviti u Sarajevu u okviru ove saradnje. Na ovaj način biće značajno obogaćen edukativni program Sarajevo Talent Campusa, a mladi talenti koji će ove godine boraviti u Sarajevu, imat će još jednu priliku više da prošire svoje znanje i usavrše vještine učeći od vrhunskih predstavnika struke.

Koordinatorica Sarajevo Talent Campusa, tokom posjete Američkoj filmskoj akademiji prisustvovala je i panel diskusiji “Oscar Celebrates: Foreign Language Films”, koju je organizirala Akademija. Učesnici u ovoj diskusiji bili su reditelji filmova nominiranih za nagradu Oscar za najbolji strani film u 2012, te reditelj Ang Lee koji je za ovu priliku imao poseban uvod. Na panelu se između ostalog razgovaralo i o radu na filmu i kreativnim procesima, izazovima struke, ali i generalno o umjetnosti i politici. Moderator diskusije bio je oskarovac, producent Mark Johnson.

Posted by on 2013-03-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login