Amerika više ne može diktirati politiku ostatku svijeta

Mahmud Ahmadinejad

Mahmud Ahmadinejad

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Države više ne mogu dikrtirati politiku ostatku svijeta i da će odnosi između NATO-a i Pakistana postat sve nestabilniji.

“NATO i Sjedinjene Države trebali bi promjeniti svoju politiku jer je vijerme kada du oni diktirali svijetu svoje uvjete prošlo”, izjavio je Ahmedinejad tokom govora na konferenciji o afganistanskoj ekonomiji u Dušanbeu, prijestonici susjednog Tadžikistana, prenosi Reuters.

“Odnosi između NATO-a i Pakistana, njihova nestalnost i nestabilnost, samo će se pogoršavati”, izjavio je Ahmedinejad. On je govorio na farsi jeziku, koji se prevodio na ruski za učesnike konferencije iz bivše sovjetske republike.

Pozivajući na trenutno povlačenje stranih vojnika iz Afganistana, Ahmedinejad je kazao:

“Glavni razlog za problememe u svijetu je politika zemalja članica NATO-a, s ciljem oživljavanja kolonijalizma. Kompletan problem NATO-a leži u politici njegovih članica, prije svih Sjedinjenih Država, koje su ušče u Afganistan pod krinkom rata protiv terorizma”.

Američka delegacija na konferenciji, koju je predvodio pomoćnik državnog sekretara za južnu i centralnu Aziju, Robert Blake, napustila je dvoranu prije nego što je Ahmedinejad počeo govor i vratila se po završetku njegovog obraćanja.

Ahmadinejad nije pominjao iranski nuklearni program. Iran tvrdi da je njegov program namijenjen isključivo u miroljubive svrhe, ali Izrael i zapadne zemlje vjeruju da ta zemlja radi na proizvodnji atomske bombe koja bi mogla poremetiti regionalnu ravnotežu moći.

Posted by on 2012-03-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login