Amerikanac nevin u zatvoru proveo 31 godinu

Švedska, zatvor

zatvor

Nakon što je više od tri decenije nevin proveo u zatvoru tamnoputi Amerikanac Glenn Ford (64) pušten je na slobodu nakon što je sud u Shreveportu u američkoj saveznoj državi Louisiani prihvatio nove dokaze.

Ford je 1983. osuđen za ubistvo 56-godišnjeg urara kod kojeg je povremeno radio. Premda je cijelo vrijeme tvrdio kako je nedužan, Forda je bjelačka porota osudila na smrtnu kaznu. U godinama koje su uslijedile podnio je niz žalbi i nakon 31 godine borbe uspio je dokazati svoju nedužnost. Na koncu je tužiteljstvo pritisnuto novim dokazom priznalo kako je pogriješilo. Krajem prošle godine je otkriveno kako su nesretnog urara usmrtila braća Jake i Henry Robinson.

– Sretni smo što je pravda napokon pobijedila. Gospodinu Fordu je život uništen, ali je uspio dokazati kako je nedužan – kazao je odvjetnik Gary Clements.

Ford će sada sasvim sigurno tražiti odštetu za godine provedene iza rešetaka. U sličnom slučaju koji se dogodio početkom ove godine jedan je Amerikanac koji je u zatvoru nevin proveo 23 godine dobio sedam miliona dolara odštete, prenosi Hina.

Posted by on 2014-03-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login