Amira Medunjanin objavila spot za pjesmu “Eleno kerko”

 Amira Medunjanin

Amira Medunjanin

Pjevačica Amira Medunjanin objavila je staru makedonsku narodnu pjesmu “Eleno kerko” kao najavni singl/spot za novi CD album “Silk and Stone”, koji izlazi ovog mjeseca za zagrebački Aquarius Records.

Spot “Eleno kerko” je snimljen u decembru u studiju Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu u režiji Andreja Korovljeva, i pokazuje energiju i emociju koju kao izvođači nose Amira, Nenad Vasilić (kontrabas), Bojan Zulfikarpašić (klavir), Hakan Güngör (kanun) i Boško Jović (gitara).

“S produkcijske strane, željeli smo prenijeti naš način rada na nosač zvuka. Bez nasnimavanja, svi zajedno, sve je uživo, snima se iz prve. Voljeli bismo da slušaoci osjete tu ljepotu sviranja koju mi živimo na svim nastupima”, kaže Medunjanin o novom albumu koji će imati deset pesama.

Namjera je bila i da se iskoriste mogućnosti instrumenata pretežno zastupljenih u zapadnoj kulturi i tradicionalnih instrumenata sa istoka, i prema Amirinim rečima “taj spoj istoka i zapada sa poetikom naših prostora je osnova za koncept novog albuma”.

Cilj Amirinog prvog spota u karijeri bio je da ovjekoveči kreativni proces nastajanja albuma uživo, pa je tako turbulentni i virtuozni unutrašnji svijet vrhunskih muzičara izašao na vidjelo u procesu stvaranja na pozornici, bez prisustva publike.

Posted by on 2014-04-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login