Amira Medunjanin: Sevdah u srcu Evrope

 Amira Medunjanin

Amira Medunjanin

U okviru programa fondacije Sarajevo srce Evrope, u Bosanskom kulturnom centru, 27. juna će koncert održati Amira Medunjanin. Koncert će ujedno biti i promocija njenog novog albuma “Silk and Stone”, a uz nju će nastupiti i standardna ekipa vrhunskih muzičara – pijanista Bojan Zulfikarpašić, kontrabasista Nenad Vasilić, oudista Ufuk Kaan Icli, kanunista Emin Esen i gitarista Boško Jović. Za Oslobođenje, Amira govori o značaju ovog koncerta, ali i o detaljima svog novog albuma

● Više od deset godina je prošlo od debitantskog nastupa na albumu Mostar Sevdah Reuniona i skoro deset od premijernog albuma. Kako gledate na svoju karijeru, deceniju poslije?

– Ma da, puno je Miljacke proteklo ispod Latinske ćuprije, a meni kao da je bilo jučer. U ovom 21. stoljeću vrijeme čini mi se još brže leti nego prije, i još zavara ovaj nizak broj 14. kao da smo svi tek u pubertetu.

Dosta toga se promijenilo od 2003. godine. Snimila sam četiri studijska albuma i održala dosta živih nastupa širom Evrope. Veoma interesantan, ali zahtjevan period.  Sreća moja da sam uvijek nailazila na odlične suradnike koji su kao i ja zaljubljeni u našu tradiciju.  S druge strane, ono što mene sve vrijeme iznenađuje i oduševljava je publika koja dolazi na koncerte bez obzira o kojem se gradu ili državi radi.  Ipak ovo ne pripada mainstreamu i niko i ne očekuje da tradicionalna muzika postane popularna, ali zaista je lijepo vidjeti mlade ljude koji vole sevdalinku kako u zemlji tako i svijetu.

Svijet u kojem smo svoji

● Sevdalinka zauzima posebno mjesto u srcima Bosanaca i Hercegovaca, kako posebno se ona gnijezdi u Vašem (rekao bih zaista posebno, zbog jedinstvene interpretacije i unošenja emocije u istu)?

– Dobro pitanje. Gnijezdi se evo već 40 godina. Pitanje je da li mi je imalo prostora u srcu ostalo. Zavoljela sam sevdalinku još kao dijete i to je ljubav do kraja života. Vjerujem da me je puno toga naučila i s njom sam doživjela predivne trenutke u životu. Ali, kao što ste rekli, Sevdah za Bosance i Hercegovce predstavlja svijet u kojem su oni pravi, slobodni, il’ sretni il’ tužni, ali svoji.

● Svjetlo dana je ugledao i Vaš peti solistički album, šta publiku očekuje na njemu?

– Jeste, pjesme su već snimljene u decembru mjesecu prošle godine, a izdavačka kuća Aquarius je objavila album sredinom petog mjeseca. Kao i na prethodnim albumima, radi se o tradicionalnim pjesmama iz Bosne i Hercegovine i regiona. Pokušali smo da što bolje prenesemo atmosferu sa naših živih nastupa. Ima dosta interesantnih momenata, gdje do izražaja dolaze vrsni muzičari koji su učestvovali u stvaranju albuma.

Orijentalni instrumenti

● I dalje sarađujete sa starom ekipom muzičara…?

– Samo da ovo pitanje ne pročitaju Bojan i Nenad, imali bi pitanje vezano za “staru ekipu”. Na ovom albumu su pored spomenutih (Bojana Zulfikarpašića na klaviru i Nenada Vasilića na kontrabasu), učestvovali i Boško Jović na gitari, Hakan Güngör – kanun, Yurdal Tokcan – oud i Stjepan Horvat također na kontrabasu. Ekipa nije imala prilike upoznati se prije samog snimanja, tako da je bilo zaista interesantno vidjeti kako će sve to funkcionisati. Radili smo intenzivno dva-tri dana u studiju, koliko su nam mogućnosti dozvoljavale. Ovog puta sam željela vidjeti kako će tradicionalne pjesme zvučati u postavci sa orijentalnim instrumentima koji se u ovom dijelu Evrope ne koriste toliko često.

● Sarajevo je u centru evropske pažnje ovih dana, a baš Vi ste odabrani da budete dio tih dešavanja, uz koncert u BKC-u slijedeće sedmice. Kako sevdah može ukazati da iz ovog grada šaljemo poruku mira i tolerancije?

– Bilo kakva poruka u cilju promoviranja mira i tolerancije je dobra poruka. Što je važnije, barem meni, da je iza nas stotinu više teških nego lakih godina i želja da narednih 100 bude bez ratova i nesreća. I ako stvarno neko može na bilo koji način biti legitiman i vjerodostojan da pošalje poruku mira, onda bi to bio bilo koji autentični Bosanac i Hercegovac. Sevdah je sastavni dio našeg bića i govori o nama puno više nego što mi to možemo riječima opisati. E sad još Sevdah u srcu Evrope, ne znam šta može biti bolje od toga.

Dođe mi da Vam otpjevam pjesmu

● Često neko ponovi činjenicu da sevdaha ne bi bilo bez ljubavi, ali i bez tuge. Da li dijelite to mišljenje?

– Nekada mi je teško odgovarati na ovakva pitanja, dođe mi da Vam na suho otpjevam jednu sevdalinku, pa da zajedno u tišini razmišljamo i pričamo o tome. A za mene, stihovi sevdalinke predstavljaju sve ono što bih voljela da proživim ili sam već proživjela na neki način. Nema ništa loše u iskazivanju dubokih osjećanja, ljubavi, sreće, pa i tuge.

Predstavljanje muzičke baštine

● Da li će uz izlazak novog albuma uslijediti i neka turneja?

– Iskreno, nije ovo muzika za turneje. Tokom prethodnih godina, orijentirala sam se na predstavljanje naše muzičke baštine izvan granica regiona. Tu se uglavnom radi o manjim koncertnim prostorima, sa akustičnom postavkom, gdje publika može upoznati neke od naših najljepših pjesama. Vjerojatno od septembra može se očekivati više nastupa u evropskim zemljama, koji će biti humanitarnog karaktera.  Sada trenutno surađujem sa Jordijem Savallom na projektu “Bal-Kan” koji je objavljen u februaru ove godine, tako da ću u narednom periodu imati priliku nastupati na nekim festivalima u Evropi.

Posted by on 2014-06-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login