Amnesty International optužio američku policiju za kršenje ljudskih prava

Amnesty International optužio je američku policiju za kršenje ljudskih prava demonstranata za vrijeme nedavnih protivrasističkih protesta u Sjedinjenim Američkim Državama.

SAD, protest
SAD, protest

U izvještaju objavljenom u utorak, Amnesty navodi kako je policija više puta koristila fizičku silu, agresivna hemijska sredstva poput suzavca ili biber spreja i „manje smrtonosne“ projektile poput gumenih metaka, kako bi rastjerala miroljubive proteste.

Prema izvještaju, nedavni događaji povećali su zabrinutost „u pogledu prava na život, na sigurnost osobe, na jednaku pravnu zaštitu, na slobodu od diskriminacije i slobodu izražavanja i miroljubivog okupljanja“.

Organizacija za ljudska prava navodi 125 nezavisnih „incidenata, nepotrebne ili pretjerane upotrebe sile agencija za provedbu reda“ u 40 država i glavnom gradu Washingtonu.

Hiljadu ubijenih svake godine

Agenti za provedbu zakona navodno nisu napadali samo učesnike protesta nego i predstavnike medija i medicinsko osoblje na ulici „fizičkom silom, hemijskim sredstvima, projektilima s kinetičkim udarom te ih proizvoljno hapsili i pritvarali“, navodi se u izvještaju i poziva na strožije mjere i procesuiranje počinitelja policijskog nasilja.

Sjedinjene Američke Države je preplavio val protesta nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom policijskog privođenja u Minnesoti. Premda su protesti uglavnom bili miroljubivi, američki predsjednik Donald Trump u velikim gradovima poput Portlanda u Oregonu rasporedio je savezne agente, izazvavši kritike zbog nerazmjerne upotrebe sile.

Prema AI, više od 1.000 ljudi ubijeno je u policijskom nasilju svake godine u SAD-u, iako o tome nema službenih brojki. Prema statistikama disproporcionalan broj otpada na afroameričke žrtve, dodaju agencije.

Posted by on 2020-08-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login