Angela Merkel među favoritima za Nobelovu nagradu za mir

Angela Merkel

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel je među favoritima za Nobelovu nagradu za mir, a dnevni list Bild vjeruje u njene šanse, nekoliko dana do početka dodjele ovih prestižnih nagrada

Prva Nobelova nagrada će biti za medicinu u ponedjeljak oko 11.30 sati (09.30 po srednjoevropskom vremenu), prije fizike u utorak i hemije u srijedu.

Tradicionalno su nagrada za književnost i mir one koje kristaliziraju najviše spekulacija i njemački dnevni list Bild je ubijeđen da Merkel ima dobre šanse da bude sljedeći nosilac Nobelove nagrade za mir.

“Razlog, njeni stavovi u vrijeme ukrajinske krize i oko izbjeglica”, ocijenio je časopis.

Ukupno 276 osoba i organizacija su predloženi ove godine, dvoje manje od rekordne 2014. godine. Od ove liste Nobelov institut ništa ne otkriva, dajući maha mašti do 9. oktobra, datuma na koji će otkriti dobitnika ili dobitnike.

Kristian Berg Harpviken, direktor Instituta za istraživanja o miru (Prio) iz Osla, jedan je od najutjecajnijih stručnjaka za Nobelovu nagradu i jedan od rijetkih koji se usuđuju prognozirati. “Angela Merkel će dobiti Nobelovu nagradu za mir”, rekao je on u četvrtak na konferenciji za novinare.

Na njegovoj godišnjoj listi favorita, zatim dolaze kolumbijska vlada i pobunjenici Farca zbog njihovih mirovnih pregovora i ruski opozicioni dnevni list Novaya Gazeta.

Njemačka kancelarka je proglasila da Evropska unija ima moralni zadatak da prihvati stotine hiljada izbjeglica koje stižu u Evropu ove godine i otvorila je široko vrata svoje zemlje koja očekuje dolazak od 800.000 do milion podnosilaca zahtjeva za azil u 2015. godini.

Ovaj stav joj je donio buru kiritika u ličnom političkom taboru u Njemačkoj, kao i na evropskoj ljestvici. “Angela Merkel je osoba koja je preuzela vodstvo” u ovom pitanju u Evropi, rekao je Harpviken.

Izbjeglička kriza je visoko na listi Nobeliana.com, internetskoj stranici koju uređuju norveški historičari, specijalisti za Nobelovu nagradu

Novaya Gazeta zauzima drugo mjesto na ovoj listi.

“Sloboda izražavanja je pod pritiskom u Rusiji i nijedan medij nije nikada primio nagradu”, opravdava Nobeliana.

Među drugim spomenutim imenima, šef iranske diplomatije Džavad Zarif i njegov američki kolega John Kerry za sporazum o iranskom nuklearnom programu, Međunarodna kampanja za aboliciju nuklearnog oružja (Ican), kongoanski ginekolog Denis Mukwege, čija je bolnica sklonište za hiljade silovanih žena i “Društvo za podršku člana 9”, japansko pacifističko udruženje.

Papa Franjo, favorit kladioničara, je također u konkurenciji.

Još jedan izazov za kladioničare i stručnjake: Nobelova nagrada za književnost. Ove godine su se vratila imena Bjeloruskinje Svetlane Aleksijevič, Kenyana Ngugija wa Thiong’oa i Amerikanke Joyce Carol Oates, kao i Madelaine Levy, književne kritičarke u dnevnom listu Svenska Dagbladet. Međutim Švedska akademije ima naviku da iznenadi.

Protivno ostalim nagradama, datum saopćenja Nobelove nagrade za književnost se zna samo nekoliko dana prije. On pada tradicionalno u četvrtak, što može biti 8. oktobra.

Nobelova nagrada za ekonomiju bi trebala završiti ovu sezonu 12. oktobra.

Svaka Nobelova nagrada je vrijedna osam miliona kruna (oko 855.000 eura), da se podijeli između dobitnika ako ih ima nekoliko.

Posted by on 2015-10-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login