Angela Merkel: Primanje Grčke u eurozonu bila je greška

Angela Merkel

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel u predizbornom obraćanju je izjavila da Grčku nikada nije trebalo pustiti u eurozonu, jer je time ova organizacija samo oslabila.

Kancelarka Merkel smatra da njen prethodnik Gerhard Schroeder nije nikako smio pristati na to da Grčka postane članicom eurozone.

“Grčkoj nikada nije trebalo dozvoliti da uđe u eurozonu. Schroeder ih je primio 2011. godine i time oslabio Pakt stabilnosti. Obje odluke su bile skroz pogrešene i početak naših sadašnjih problema”, kazala je Merkel.

Ona je svojim pristalicama ponovila stav da se zalaže za snažnu jedinstvenu valutu u Evropi, ali je dodala da se to može postići samo kroz reforme u krizom pogođenim zemljama kao što je i sama Grčka.

“Jedinstvena valutna zona je veliki blagoslov i tu nema mjesta nikakvoj sumnji. Zato je euro za nas mnogo više od valute. Zato smo i pokazali solidarnost, ali je solidarnost uvijek povezana s odgovornošću za reforme u zemljama koje su osjetile našu solidarnost”, kazala je Merkel.

Izjave Merkelove uslijedile su samo nekoliko dana nakon što je njemački ministar finansija Wolfgang Schauble kazao da će Grčkoj biti potreban još jedan paket pomoći.

Posted by on 2013-08-29. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login