Angelina Jolie skrenula pažnju na besmisao rata

Angelina Jolie, Zetra,U zemlji krvi i meda,Film o kojem se najviše priča i kojeg su pratile brojne kontraverze scenaristički i redateljski prvjenac Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda” sinoć je u Olimpijskoj dvorani Zetra pred oko 5.000 gledalaca imao svoju regionalnu premijeru.

Premijeri je uz pratnju muža Breda Pitta prisustvovala i Angelina Jolie, kao i članovi glumačke ekipe: Zana Marjanović, Vanesa Glođo, Goran Kostić, Rade Šerbedžija, Ermin Bravo, Boris Ler, Jasna Ornela Bery, Ermin Sijamija…

U filmu su se mogu vidjeti surovo brutalne scene. Odnos publika – film prema tim scenama možda je ponajbliži onom odnosu koji je međunarodna zajednica imala prema ratnim zbivanjima u BiH. Kao da se našla pred ružnom brutalnom filmskom scenom i samo čeka da ona prođe.

Angelina Jolie pozdravila je sarajevsku publiku na početku i na kraju filma.

Vidno potresena ona je izjavila da je ovo film koji joj jako puno znači, te da ga je snimala s ljubavlju.

“Ne možete ni zamisliti koliko mi znači ovaj film i koliko mi znači što sam ovdje i što ste me tako srdačno dočekali”, rekla je Jolie nakon premijere filma.

Ljubavna priča između Ajle i Danijela

Kontaverze je izazvala središnja priča filma ljubavna priča između Ajle iDanijela koja počinje u BiH prije rata, ali se prekida ratnim godinama.

Njih dvoje se igrom sudbine sreću u logoru u kojem je Danijel srpski vojnik, a Ajla zatočenica. Danijel postaje Ajlin zašitnik i vremenom se između njih dvoje stvaraju emocije.

Jolie je fokus filma stavila na emocije koje se prepliću kroz tri temeljna odnosa – muslimanske djevojke Ajle i srpskog vojnika Danijela, Ajle i njene sestre Lejle, te Danijela i njegovog oca Nebojše.

Jolie je povodom tvrdnji  da želi optužiti jednu stranu svojim filmom ili pak da se bavi „neprimjerenim odnosima“ više puta isticala kako je njena želja bila da skrene pažnju na besmisao rata.

Također i da stavi akcent na nezainteresiranost međunarodne zajednice.

U svakom slučaju Angelina Jolie imala je najbolje namjere i uspjela je da potrese sve one koji su gledali film, ali i da podsjeti šta se dešava kada oni koji to mogu ne reaguju na vrijeme.

Posted by on 2012-02-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login