Ankete: Biden bliži pobjedi na predsjedničkim izborima

Manje od 100 dana do predsjedničkih izbora u Americi, ankete pokazuju da vjerovatni predsjednički kandidat demokrata, bivši potpredsjednik Joe Biden, ima prednost od čak 10 posto u odnosu na aktuelnog predsednika Donalda Trumpa.

 Joe Biden
Joe Biden

Međutim, ukoliko se predizborna trka ne posmatra kao referedumsko izjašnjavanje o radnom učinku predsednika Trumpa, ta prednost bi mogla da se smanji.

Popularnost predsednika Trumpa je opala tokom duge pandemije koronavirusa u SAD, duboke ekonomske recesije i građanskih nemira, a Biden ga optužuje da je “digao ruke od zemlje”.

“Možete li da zamislite da kao predsjednik kažete – to nije moja odgovornost. Ne preuzimam odgovornost. I to bukvalno”, pita se demokratski kandidat Joe Biden.

“Što je fokus više na pandemiji to je Biden u boljem položaju. Svako pitanje ili kombinacija pitanja koja pomeraju taj fokus vjerovatno će naneti štetu Bidenu i pomoći Trumpu”, smatra konzervativni analitičar Patrick Basham.

Za 77-godišnjeg Bidena, koji je poznat po verbalnim gafovima, predstojeće predsjedničke debate predstavljaju potencijalnu opasnost, međutim, njegove pristalice kažu da će bivši potpredsednik SAD biti spreman za okršaj sa Trumpom.

“Biden dobro zna šta je u fokusu. To su ekonomija, zdravstvena zaštita i pandemija. Na to će biti usmjeren tokom predizbornih debata”, ističe demokratski strateg Jared Leopold.

Mnoge ankete su 2016. godine netačno najavljivale da će Trump izgubiti od Hilary Clinton, pa su i demokratski i republikanski stratezi saglasni da aktuelne ankete ni na koji način ne garantuju Bidenovu pobjedu u novembru.

Posted by on 2020-08-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login