Anonymousi hakirali stranicu MVP-a Hrvatske

Anonymousi Hakerska grupa Anonymous, koja se protivi sporazumu ACTA, sinoć je napala internetsku stranicu Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), koja je još uvijek nadostupna.

“U toku je otklanjanje poteškoća za pristup pojedinim sadržajima”, rekao je jutros glasnogovornik MVEP-a Berislav Živković.

Na stranicama MVEP-a trenutno se može pročitati kako “pristup stranicama trenutno nije moguć, zbog redovnog održavanja”.

Živković je potvrdio da su tokom noći na stranice MVEP-a upali Anonymousi i na njima ostavili nekoliko poruka protiv kontroverznog sporazuma ACTA koji regulira pitanje zaštite prava intelektualnog vlasništva.

Hakerske poruke Anonymousa uklonjene su sa stranica MVEP-a oko 7,30 sati, rekao je.

Glasnogovornik je dodao kako kako to ministarstvo nije nadležno za donošenje ACTA-e te kako u Hrvatskoj još nije niti pokrenuta inicijativa za usvajanje tog sporazuma.

U jednoj od poruka Anonymousa postavljenih na stranice MVEP-a stajalo je kako “rušenje stranica predsjednika, ZAMP-a i ostalih vladinih stranica nisu pokušaj rušenja demokracije, predsjednika i vlade”.

“Ovim činom ne želimo naškoditi nikome ni na koji način, ovim činom želimo iskazati svoje nezadovoljstvo ACTA sporazumom. Mi nismo hakeri, mi smo građani svih slojeva društva, te ovim putem skrećemo pažnju svakom svjesnom građaninu Hrvatske da i dalje ima nas koji se borimo za slobodu interneta, slobodan protok informacija i neovisno novinarstvo”, pisalo je u poruci.

Također su poručili kako ACTA ugrožava privatnost korisnika, građanske slobode, zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija.

Grupa Anonymous prošle je sedmice u nekoliko navrata hakirala i internetske stranice predsjednika Republike Ive Josipovića, Hrvatskog društva skladatelja ZAMP te Instituta hrvatske glazbe.

Posted by on 2012-02-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login