Anonymousi izveli veliki hakerski napad na Izrael

Anonymousi Na Izrael je upravo izveden veliki informatički napad ali je šteta ograničena zahvaljujući boljoj pripremi izvršenoj prije godinu dana, izjavio je u nedjelju jedan od najpriznatijih informatičkih stručnjaka u zemlji, javlja Fena.

Znak solidarnosti s Palestincima

Grupa informatičkih pirata Anonymus najavila je u subotu da će u nedjelju izvesti veliki napad na izraelske internetske stranice, s ciljem da “izbriše Izrael iz cyber prostora”, u znak solidarnosti s palestinskim narodom.

U nedjelju do kraja prijepodneva, šteta je “više-manje nepostojeća”, izjavio je za vojni radio profesor Yitzhak ben Israel, osnivač nacionalnog centra za borbu protiv cyber kriminala pri uredu premijera Benjamina Netanyahua.

Napad je izveden posebno na stranice premijera, ministra odbrane i ministra obrazovanja, kao i na Centralni statistički ured, ali sve te stranice funkcioniraju u nedjelju normalno.

“Anonymus nema sposobost ni cilj da uništi bitne infrastrukture u zemlji. Da je to slučaj, oni to ne bi najavili unaprijed”, objasnio je Ben Israel ocijenivši da se prije radi o tome da grupa pokušava pokrenuti razgovore o izraelsko-palestinskom sukobu.

“Zemlja se bolje pripremila nego prije godinu dana, kada su napadnuti Berza i aviokompanija El Al i još nek internetske stranice. Ovaj put je napad jači i intenzivniji, ali smo se mi bolje pripremili”, kazao je on.

Grupa Anonymus je u novembru prošle godine napala mnogobrojne internetske stranice u znak protesta protiv izraelske vojne ofanzive na pojas Gaze.

Posted by on 2013-04-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login