Anonymousi preuzeli portal neonacista

Anonymous

Anonymous

Hakeri, koji tvrde kako su dio međunarodne hakerske mreže Anonymous, preuzeli su kontrolu nad Daily Stormerom, portalom neonacista i pobornika bjelačke nadmoći, a koji su ubili ženu tokom nasilja na skupu ekstremne desnice u Virginiji u subotu, javlja Guardian.

Glavni naslov na portalu sada glasi: Kraj mržnje: Anonymousi sada kontroliraju Daily Stormer“.

Osnivač i urednik ovog portala je Amerikanac Andrew Anglin koji je podržavao Donalda Trumpa dok se on takmičio za mjesto predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Nedavno je kazao kako živi u nigerijskom gradu Lagosu.

U nedjelju je objavio tekst sa naslovom: Heather Heyer: Žena koja je ubijena u incidentu sa automobilom bila je debela 32-godišnja kurva bez djece“.

Heyet, pravna pomoćnica koja se zalagala za ljudska prava, poginula je kada je automobil udario u grupu demonstranata koji su se okupili kako bi iskazali protivljenje skupu zagovornika bjelačke nadmoći u gradu Charlottesville, američka savezna država Virginia.

Web-hosting Kompanija GoDaddy objavila je u nedjelju kako je Daily Stormeru dala 24 sata da premjesti svoju internetsku adresu kod druge kompanije koja pruža usluge davanja domene na internetu nakon što je objavljen ponižavajući tekst o Heyer.

Svjedoci mržnje

U objavi, koju kao autori potpisuju Anonymousi, navodi se kako je kontrola nad portalom preuzeta u ime Heyer koja je, kako se navodi, bila „žrtva terorizma bijelih supremacista“.

„Predugo su Daily Stormer i Andrew Anglin širili mržnju preko ove stranice“, dodaje se, te kako će grupa objaviti detalje o lokaciji boravka Anglina i da „šalje saveznike u Lagos da ga lično posjete“.

„Ne smije se više dozvoljavati postojanje ovog zla. Trebala je zajednička sile elitnih hakera iz cijelog svijeta da se probiju sistemi i osiguranje [Daily Stormera]. Dešavanja u Charlottesvilleu nagnala su nas na hitnu akciju. Nacisti, želimo da znate: imate malo vremena“, navodi se između ostalog u objavi hakera.

Oni su naveli kako će Daily Stormer biti aktivan online još 24 sata „kako svijet može biti svjedok mržnji“, a potom će biti za stalno ugašen.

Anonymousi su hakerska zajednica koja je nastala iz internetskog formuma 4Chan krajem 2000-ih godina. Postala je planetarno poznata serijom hakerskih napada na političare, vjerske i korporativne organizacije kao što su ISIL, Baptistička crkva Westboro, PayPal, MasterCard, Visa i Sony.

Posted by on 2017-08-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login