Anonymousi srušili internet stranicu Interpola

AnonymousHakerska grupa “Anonymous” srušila je u subotu Interpolov site, samo dan pošto su onesposobili site američke tajne službe CIA.

“Anonymousi” i njihove pristalice su u subotu protestovali širom Evrope upozoravajući na štetnost sporazuma o zaštiti autorskih prava na internetu (ACTA).

Pristalice grupe su u posljednje vrijeme pokrenule akcije na internetu širom svijeta, rušeći sajtove državnih institucija, političkih stranaka i međunarodnih organizacija koje okrivljuju za gušenje sloboda i demokratije.

Hakerska grupa je prethodnog mjeseca na kratko onesposobila za rad sajtove Ministarstva pravde SAD i FBI, kao znak osvete zbog gašenja jednog od najvećih sajtova za razmjenu fajlova Megaupload.

“Anonymousi” postoje od 2008. godine i predstavljaju neformalnu grupu na internetu koja se bori protiv veb cenzure i često se smatra nasljednikom “Wikileaksa”.

Posted by on 2012-02-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login