Antarktik: Ledolomac zaustavljen u misiji spašavanja nasukanog ruskog broda

ledolomac

ledolomac

Australijski ledolomac, koji je u misiji spašavanja nasukanog ruskog broda “Akademik Šokalski”, morao je da se vrati zbog snježnih padavina koje su gotovo potpuno smanjile vidljivost, što je, također, spriječilo i akciju spašavanja helikopterom.

Australijski ledomolomac “Aurora” približio se na oko 10 nautičkih milja nasukanom brodu sa 74 putnika i člana posade, kada je morao da odustane zbog snijega i vjetra, prenijela je agencija AFP.

“Aurora” se sada nalazi na otvorenom moru na oko 18 nautičkih milja istočno od ruskog broda zaglavljenog u ledu i pokušat će ponovo akciju spašavanja kada se poboljšaju vremenski uvjeti.

Australijski ledolomac je krenuo u misiju spašavanja pošto u tome nije uspio kineski ledolomac.

Ruski brod “Akademik Šokalski zaglavio se na Badnju veče kada je i poslao poruku za pomoć, na oko 185 kilometara od francuske baze na Antarktiku.

Nezgoda se dogodila zbog jakih vjetrova koji su nabacali led i snijeg oko plovila gde se ubrzo oformio debeli ledeni pojas.

Brod nijednog momenta nije bio u opasnosti od potonuća, a 74 putnika i članovi posade imaju dovoljno zaliha hrane, prenosi Tanjug.
Na ruskom brodu su naučnici i turisti koji su krenuli na obilazak istorijskog putovanja australijskog istraživača Antarktika Daglasa Mausona prije jednog vijeka.

Posted by on 2013-12-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login