Ante Nobilo: U Hrvatskoj nije bilo genocida

Ante Nobilo

Ante Nobilo

Tokom rata u Hrvatskoj nije bilo genocida ni nad Hrvatima ni nad Srbima, zbog čega su i tužba i protutužba pravno neosnovane, rekao je u intervjuu za list “Danas” advokat Ante Nobilo.

U Haagu će 3. marta početi rasprava zbog tužbi Hrvatske i Srbije za genocid tokom rata od 1991. do 1995. godine.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije podnijela u julu 1992., a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010. godine.

“Bilo bi pametnije da su tužbe povučene. Genocida, na svu sreću, nije bilo. Pravna situacija je neosporna i ona proizlazi iz prakse međunarodnih sudova. Od vaganja dvije vlade i odluke za povlačenje tužbi izlazimo iz domene prava i ulazimo u sferu čiste politike – trenutka kada vladama Hrvatske i Srbije odgovara da učine takav potez i povuku tužbe, a da ne naprave sebi političku štetu”, rekao je Nobilo.

Nobilo je dodao da je hrvatska politika postavila niz uslova pod kojima bi mogla povući tužbu, ali to nisu pravni uslovi niti su u neposrednoj vezi sa samom tužbom – poput povratka kulturnog blaga ili zahtjeva za podatke o nestalim osobama.

“Faktički, traži se jedan ‘elegantan’ politički izlaz da se tužba povuče, a da vlastima u Hrvatskoj to ne donese štetu”, zaključio je Nobilo.

Istakao je da su političari svjesni besmislenosti tužbi, ali da “niko nema dovoljno političke hrabrosti da ih povuče”.

Posted by on 2014-02-20. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login