Apel FUCZ: Prijavite pronalazak neeksplodiranih ubojnih sredstava

mine, BiHFederalna uprava civilne zaštite (FUCZ) poziva planinare i planinarske vodiče da prijave ako pronađu neeksplodirana ubojna sredstva u neposrednoj blizini planinarskih staza i tako doprinesu realizaciji akcije tokom koje planiraju prikupiti, potvrditi i locirati prijave, te isplanirati i izvršiti njihovo uništenje.

U saopćenju za javnost FUCZ prvenstveno upozorava planinare i planinarske vodiče da uočeno eksplozivno sredstvo ne diraju nego fotografiraju u krupnom planu (i okruženje) i snime koordinatu mobilnim telefonom. Potrebno je i da sredstvo obilježe komadom najlona ili tkanine u boji da bi moglo biti uočeno u kamenjaru ili vegetaciji.

“U pojedinim slučajevima timovi za UES Federalne uprave civilne zaštite već su uklonili nekoliko ubojnih sredstava na planinama Treskavici i Visočici, prijavljenih pored planinarskih staza, a nije im bilo moguće prići vozilima”, navode iz FUCZ i zahvaljuju svima koji su pomogli u realizaciji tiih zadataka.

Informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava mogu se prijaviti Operativnom centru Federalne uprave civilne zaštite (767 530); na facebook stranici FUCZ (inbox) te na e-mail adresu fuczprijava.nus@fucz.gov.ba

Akciju FUCZ priprema nakon više primljenih informacija o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava u neposrednoj blizini planinarskih staza, uglavnom na udaljenim i teško dostupnim lokacijama kojima je nemoguće pristupiti bilo kakvim vozilom.

“Zbog broja pristiglih informacija operacija će biti usmjerena prvenstveno na područje Treskavice, ali će biti planirano uništenje eksplozinih sredstava i na drugim planinama (prema primljenim informacijama). S obzirom da se radi o pronađenim eksplozivnim sredstvima koja se nalaze udaljena više sati hoda od naselja i prohodnih puteva, radi se o veoma rizičnoj operaciji koja iziskuje temeljite pripreme. Jedna od osnovnih stvari je lociranje sredstava kako vrijeme i resursi ne bi bili trošeni uzalud”. – saopćeno je iz FUCZ.

Posted by on 2017-06-07. Filed under Magazin, Planinarenje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login