Apel novinarima i urednicima na profesionalno izvještavanje povodom Povorke ponosa

Prenošenje govora mržnje i huškačke retorike nespojivi su sa stadardima profesionalnog novinarstva i etičkim vrijednostima iz novinarskih kodeksa.

Povorka ponosa
Povorka ponosa

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđuje kršenja prava i sigurnosti LGBTQ osoba kroz medijske sadržaje i izvještaje kojima se problematiziraju pripreme i okolnosti organizovanja prve Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini, koja će biti održana 8. septembra u Sarajevu pod nazivom „Ima izać“.

Korištenje govora mržnje i huškačke retorike prema pripadnicima LGBTQ zajednice, uvredljivih i nehumanih kvalifikacija, negiranje njihovih ljudskih prava i vladavine zakona, posebno kroz nekritičko prenošenje izjava političara, drugih javnih zvaničnika i građana o predstojećoj Povorci ponosa, nespojivi su sa stadardima profesionalnog novinarstva i etičkim vrijednostima, propisanima za medijske profesionalce u kodeksima za elektronske, štampane i online medije. Posebno je nedopustivo skretanje pažnje javnosti sa ključnog motiva organiziranja ovog događaja – utemeljenog na zaštićenim ljudskim pravima LGBTQ osoba kao i svih drugih pripadnika manjinskih grupa u BiH – na izvještavanje o kontraprotestima, netrpeljivosti, opasnostima tog događaja za vrijednosti bh. društva u cjelini ili određenih njegovih dijelova, kao i licitiranjem sa tim ko je za ili protiv Povorke ponosa.

UO BH novinara stoga poziva sve urednike i novinare da sa mnogo više profesionalne odgovornosti i senzibiliteta prema ljudskim pravima LGBTQ osoba izvještavaju o predstojećoj Povorci ponosa, vodeći računa o pluralističkom i kritičkom pristupu, naročito kod prenošenja izjava političara i javnih zvaničnika koje mogu dovesti u pitanje taj događaj ili ugroziti sigurnost njegovih organizora, a kasnije i svih sudionika.

U tom kontekstu posebno skrećemo pažnju urednicima portala na potrebu upravljanja komentarima ispod vijesti i drugih sadržaja o Povorci ponosa, te ih pozivamo na brisanje komentara koji su suprotni slobodi izražavanja, uvažavanju različitosti, pluralizmu mišljenja i sprečavanju svih oblika diskriminacije.

UO BH novinara poziva sve novinare da se na web stranici www.povorkaponosa.ba detaljno informišu na koji način mediji mogu doprinijeti fer i balansiranom izvještavanju o LGBTQ zajednici u BiH i samoj Povorci ponosa.

Posted by on 2019-09-02. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login