Apel za dobrovoljnu predaju nelegalnog oružja

oružje

oružje

Na području Centra javne bezbjednosti Doboj u periodu od 2008. do 2012. godine, tokom provođenja aktivnosti na otkrivanju nelegalnog posjedovanja oružja, privremeno je oduzeto ukupno 238 komada oružja dugih i 168 komada kratkih cijevi, te 567 minsko-eksplozivnih sredstava i 17.544 komada municije.

Danas je počela i nova kampanja koju CJB Doboj provodi pod nazivom „Biraj život bez oružja“.

Kampanju organizira MUPRS-a uz podršku UNDP-a, a partneri u ovom procesu su i Međunarodni komitet Crvenog krsta, Misija OSCE-a u BiH, britanska ambasada u BiH i EUFOR.

CJB Doboj apelira i poziva građane da dobrovoljno, bez ikakvih sankcija, predaju nelegalno oružje, čije držanje predstavlja opasnost za njih same, članove njihove porodice i čitave lokalne zajednice.

Načelnik CJB Doboj Goran Đurković naveo je da je cilj ove kampanje animirati i informirati što veći broj građana da bez ikakvih posljedica predaju ilegalno naoružanje koje posjeduju, jer su Zakonom o amnestiji, koji danas stupa na snagu, dobrovoljnom predajom ilegalnog oružja oslobođeni od svih sankcija.

Đurković je, između ostalog, naveo da se smanjenjem broja ilegalnog oružja koje građani posjeduju, smanjuje i broj mogućih incidenata, a time se poboljšava i opća sigurnost na tom, a i na području cijele RS.

Akcija dobrovoljne predaje ilegalnog oružja traje do 31. decembra 2014. godine, dok mogućnost registriranja oružja u skladu sa Zakonom o oružju i municiji RS, traje narednih šest mjeseci, a građani koji legaliziraju oružje koje je dozvoljeno za držanje i nošenje, nisu dužni da dokazuju porijeklo oružja, potvrđeno je iz dobojske policije.

Posted by on 2013-09-02. Filed under Doboj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login