Apple ostvario rekordnu zaradu u proteklom kvartalu

Apple

Apple

Kompanija Apple je u proteklom kvartalu ostvarila prihod u iznosu od 74,6 milijardi američkih dolara, od čega je čak 18 milijardi čisti profit, što je rekord u svijetu biznisa, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprava Applea objavila je podatke o poslovanju iz prvog finansijskog kvaratala koji se odnosi na tri posljednja mjeseca prošle godine.

Poznato je da su dva posljednja mjeseca u kalendarskoj godini poznati po najvišim trgovinskim poslovanjima, a Apple je uspio da nadmaši sva očekivanja i zabilježi porast profita za 38 posto.

Apple je u tom periodu prodao 74,5 miliona iPhonea, 21,5 miliona iPada i 5,52 miliona Mac računara.

Ova kompanija je u posljednja tri mjeseca kalendarske 2013. godine ostvarila prihode u iznosu od 57,6 milijardi dolara, od čega je 13,1 milijardi profita, što dodatno ukazuje na veliki uspjeh kompanije krajem 2014. godine.

Iz Applea nisu saopćili broj prodanih primjeraka po modelima, ali činjenica da je broj prodatih iPhone telefona povećan sa 39,3 miliona u prethodnom kvartalu na 74,6 miliona u proteklom, nedvojbeno ukazuje da je novi modeli iPhone 6 i iPhone 6 Plus najzaslužniji za ovaj poslovni podvig Applea.

Posted by on 2015-02-01. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login