Aprilsko sunce štetno kao augustovsko

oblaci, sunceLjekari ističu da, zbog oštećenog ozonskog omotača, zračenje u aprilu može da bude jako kao u augustu. Iako nije ljeto, budite oprezni kada boravite napolju.

Jedva smo dočekali proljeće, da bi, negdje u prirodi, kao gušteri upijali toplotu sunčevih zraka. O štetnom zračenju i ne razmišljamo, jer računamo da je još rano, ali crvenilo na licu i flekice upozoravaju da budemo oprezni.

Ljekari ističu da, zbog oštećenog ozonskog omotača, zračenje u aprilu može da bude jako kao u augustu. Iako nije ljeto, budite oprezni kada boravite napolju. Sve što važi za vrele ljetne dane, primjenite i sada: stavite kreme sa visokim zaštitnim faktorom, nosite pamučne majice dugih rukava, naočale i šešire. Naučnici sa Državnog univerziteta Pensilvanija zaključili su da je veliki broj ljudi upoznat sa opasnostima koje im prijete od aprilskog sunca, ali su zbog preplanulog tena spremni da rizikuju. Ignorišu činjenicu da UV zraci mogu da dovedu do promjene u DNK strukturi ćelija, a vremenom dovedu i do raka kože.

Mnogi su toliko zavisni od sunčanja, naročito u proljeće, da ne slušaju upozorenja ljekara. Psihijatri to zovu tanoreksija, a manifestuje se tako što zavisnik od sunčanja misli da je suviše blijed, čak i kada mu je koža “ugljenisana”, baš kao što su anoreksični ubijeđeni da su debeli.

Posted by on 2015-04-26. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login