Apsurdi na granici: Kuće u Bosni, njive u Hrvatskoj

Martin Brod

Martin Brod

Stanovnici Martin Broda, sela koje se nalazi na području općine Bihać, 15 godina ne obrađuju i ne ubiru plodove sa svojih imanja u koje gledaju, ali im ne mogu prići jer se nalaze na području Republike Hrvatske. Mogli bi oni i preći preko ovog “zamišljenog” graničnog prelaza, jer nema granične policije; ali, ukoliko ih neko uhvati morali bi platiti velike kazne, što se nekima i događalo.

Stoga, ukoliko žele obići svoje imanje koje vide iz dvorišta kuće u kojoj žive, ukoliko žele da uberu plodove sa stabala, moraju ići na granični prelaz Ripač ili neki drugi koji su od ovog mjesta udaljeni oko 100 kilometara.

Ekipa agencije Anadolija posjetila je Martin Brod.

U zagrljaju dvije rijeke, na ušću Unca u Unu, nedaleko od Drvara, poprilično oštećena cesta odvela nas je do Martin Broda koji obiluje mnoštvom prirodnih ljepota, gostoprimljivim ljudima, ali i graničnim problemima. Na ulazu u selo, ekipu AA dočekao je predsjednik mjesne zajednice Martin Brod Milan Radić koji je ispričao jedan od problema sa kojima se stanovnici ove mjesne zajednice suočavaju, granični prelaz:

“Mi imamo problem sa Republikom Hrvatskom i graničnim prelazom. 70 posto stanovništva ima posjede na prostoru Hrvatske, ali 15-tak i više godina ne mogu doći do svojih posjeda, obrađivati ih i živjeti od svog rada.“

On je objasnio da je prethodnih godina bilo dosta obećanja, počevši od visokog predstavnika Paddy Ashdown, ali da se ništa nije riješilo. “Mislim da je Hrvatska najviše opstruirala taj pogranični prelaz”, nastavio je Radić priču o problemima stanovnika Martin Broda i dodao da postoje granični prelazi, ali kod naselja Ripač i Strmica, a to su graniči prelazi koji su udaljeni oko 50 i 80 kilometara od Martin Broda.

‘Gledam zemlju, a ne mogu do nje’

Upitan da pojasni neke od problema sa kojima se također susreću stanovnici ove mjesne zajednice, Radić je rekao da je mjesto Tiškovac, udaljeno 65 kilometara od Martin Broda, podijeljeno na tri dijela, desni dio pripada Hrvatskoj, lijeva strana je podijeljena na dva dijela, jedan dio pripada Bihaću, a drugi Bosanskom Grahovu. Martin Brod je do Drugog svjetskog rata bio samo lijeva strana rijeke Une, područje koje je pripadalo Republici Hrvatskoj, dok se desna strana zvala Rmanj i ona je pripadala BiH. Nakon Drugog svjetskog rata granice su određene vijencem brda koji nema naziva, a proteže se iznad Martin Broda, tako da su tada ujedinjene i desna i lijeva strana i prozvane zajedničkim imenom Martin Brod.

Penzionisana prosvjetna radnica Savka Pajić, vijenac brda, ali i svoje imanje do kojeg ne može doći, gleda iz svog dvorišta. Savka je još 1968. iz Donjeg Lapca iz Hrvatske došla živjeti u Martin Brod: “I moja i zemlja moga muža nalazi se u Republici Hrvatskoj. Moja u Donjem Lapcu, a muževa samo malo preko granice. On ima običaj reći, ja jednom nogom mogu da stojim u Bosni, a drugom u Hrvatskoj.“

Savka je dodala da oni sada ne mogu ni do jedne zemlje, pa čak ni do muževljeve koja je tako blizu.

“Ima svoju šumu, svoj gaj i mi ne možemo usjeći drvo i dovesti ga kući. Ne možemo obrati voće, a tek onaj osjećaj da ne možeš otići gore, to je strašno“, pojasnila je Savka.

Prema njenim riječima, ona i muž znaju riskirati pa nekada preći “zamišljenu granicu” i otići do imanja da malo otvore kuću, pokose dvorište. “Gledam u svoju zemlju, a ne možemo do tamo. Pređemo mi krišom, nismo mi nikakvi kriminalci niti šverceri, samo dođemo do svoje kuće. Otvorimo je malo, uredimo dvorište.“

Mjesna zajednica Martin Brod se sastoji od samog Martin Broda i još devet naselja. Nakon rata, tačnije od 1997, ljudi su se počeli vraćati na ove prostore bez infrastrukture, bez vode, struje.. Na području ove MZ sada živi oko 400 stanovnika, većinom pravoslavne vjeroispovijesti.

 

Posted by on 2013-06-08. Filed under Bihać, Bosna i Hercegovina, Drvar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login