Assad proglasio opću amnestiju

Bashar al-Asad, Sirija

Bashar al-Asad, Sirija

Predsjednik Sirije Bashar al-Asad proglasio je opću amnestiju za sve zločine počinjene do 29. oktobra ove godine, objavila je sirijska državna agencija SANA.

Novo pomilovanje predsjednika odnosi se na zločine koji podliježu zakonu o vojnoj službi, uključujući i izbjegavanje obaveznog služenja vojnog roka, navodi agencija SANA. Agencija nije precizirala da li se pomilovanje odnosi i na ratne zločine, prenosi Sinhua.

Sirijski predsjednik je posljednji put proglasio amnestiju 16. aprila, kada je smrtna kazna bila zamijenjena prinudnim radovima. Amnestija koju je Assad proglasio u januaru prošle godine odnosila se samo na osobe koje su učestvovale u demonstracijama.

Ova nova odluka o pomilovanju dolazi u vrijeme dok teku pripreme za međunarodnu konferenciju o Siriji pod nazivom “Ženeva 2”, tokom koje bi trebalo da bude pronađeno političko rješenje konflikta koji u ovoj zemlji traje već dvije i po godine, prenosi B92.

Posted by on 2013-10-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login