Asteroid dobio ime ‘Sarajevo’

Astronomsko društvo, OrionGrupa astronoma ‘Le sagra’ iz Španije dala je čast Astronomskom društvu ‘Orion’ da imenuju novootkriveni asteroid, a mi smo se odlučili za ime ‘Sarajevo‘ – izjavio je u Sarajevu astronom Muhamed Muminović.

On je to kazao na predstavljanju 37. broja Naučno-popularne revije o prirodi, čovjeku i ekologiji ‘Fondeko svijet’.

‘Asteroid ‘Sarajevo’ nisu otkrili astronomi iz BiH, jer nam je opservatorij uništen, ali s obzirom na to da ove godine slavimo 50 godina moderne astronomije, pripala im je ta čast’ – objasnio je Muminović.

Naglasio je da je ovo prvi put u historiji da neko nebesko tijelo ima veze s BiH.

‘Ekologija se bavi zemljom, ali postoje i svemirski uticaji koji mogu da imaju efekte na ekologiju, a to su udari asteroida, kometa i bolida’ – kazao je Muminović prilikom predavanja o temi ‘Okolišni efekti udara asteroida’.

Naglasio je da je Astronomsko društvo ‘Orion’ zajedno s Federalnim hidrometeorološkim zavodom BiH ove godine pokrenulo bh. meteorsku mrežu te da su već postavili pet kamera koje snimaju nebo iznad BiH.

‘Prošlog ljeta smo snimili jedini u regiji eksploziju bolida koji je mogao da dospije i do Zemlje. Te pojave mogu da imaju velike efekte na ekologiju Zemlje, iako se rijetko dešavaju. Dinosaurusi su jedan od primjera’ – dodao je.

Muminović je naglasio da praćenje nebeskih tijela omogućava da se jednog dana ‘Zemlja odbrani’, iako u ovom trenutku ne postoji nikakva odbrana.

Časopis je predstavio profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru te kazao da se u njemu nalazi obilje tema koje se tiču zaštite sredine, odnosno biodiverziteta, sadnje šuma, energetska efikasnost te podrška novim izvorima energije koji će omogućavati korisnicima alternativne izvore energije.

Posted by on 2013-12-20. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login