Austrija je najveći investitor u BiH

BiHUkupan iznos investicija iz Austrije u Bosnu i Hecegovinu u periodu od 1994. do 2011. iznosi 1,194 milijarde eura, što je svrstava na prvo mjesto investitora u BiH već duži niz godina, izjavio je za Fenu trgovinski savjetnik ambasade Austrije u BiH Sigmund Nemeti.

On je rekao da su strani investitori nailazili na prepreke koje su u Bosni i Hercegovini uobičajene i s kojim se svakodnevno susreću i bh. kompanije, a prije svega na sporo izdavanje dozvola, posebno građevinskih i upotrebnih, te preglomaznu i sporu administraciju i vrlo često nepreglednu legislativu s nejasnim kompetencijama.

“Ovdje mislimo prije svega na nedorečene propise, kao i propise koji su izdati od različitih nivoa vlasti, a međusobno su proturječni”, istakao je Nemeti.

Uzimajući u obzir okvirne uvjete u kojima se trenutno odvija evropska ekonomija, Nemeti smatra da oni trenutno ne pogoduju dolasku stranih investitora u BiH.

Naglasio je da su Austrijski privrednici zainteresirani za sve privredne grane, ali da se na osnovu interesovanja u zadnjih par godina može reći da su im posebno zanimljivi metaloprerađivački sektor i sektor proizvodnje mašina, infrastruktura, te energetika.

Nemeti je dosadašnju privrednu saradnju BiH i Austrije ocijenio kao veoma dobru.

“Pogotovo ako se uzmu trenutni svjetski trendovi u ekonomiji, možemo biti izuzetno zadovoljni, jer bilježimo stalni rast trgovinske razmjene s obje strane”, ocijenio je Nemeti.

Posted by on 2013-02-23. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login