Austrijska policija najavila odlučno djelovanje u slučaju kršenja zakona kod Bleiburga

Koruška policija u četvrtak je objavila opsežni akcijski plan vezan uz subotnje okupljanje na Lojbaškom polju pored Bleiburga te najavila beskompromisno djelovanje u slučaju i same naznake da bi moglo doći do kršenja zakona.

Bleiburg
Bleiburg

„Policija će po potrebi, tj. u slučaju nepoštivanja zakona ili ugroze javnog mira, beskompromisno i odlučno reagirati. To uključuje i momentalno privođenje u slučaju nepoštivanja zakona o zabrani isticanja zabranjenih simbola“, stoji u saopštenju za medije u kojem se navodi da će policija reagirati i kod same naznake da bi moglo doći do kršenja zakona.

Na licu mjesta će biti prisutni i predstavnici državnog odvjetništva Klangenfurta tako da su moguća i trenutna izdavanja naloga za uhićenjem.

Prisutni će biti i predstavnici Saveznog ureda za strance koji bi trebali pridonijeti „povećanju stupnja učinkovitosti“. Koruška policija u svom saopštenju, koje je potpisao šef ureda za odnose s javnošću Rainer Dionisio, polazi od oko 15.000 sudionika komemorativnog skupa na Lojbaškom polju i to većinom iz Hrvatske i tek manjim dijelom iz Austrije, Švicarske i Njemačke. To je za oko 5000 više nego prošle godine.

Ove godine će biti prisutan i već broj policajaca s obzirom na to da je cijeli događaj potpao pod zakon o javnom okupljanju nakon što je dijeceza Klangenfurt odbila izdati dozvolu za održavanje mise. U osiguranju skupa će tako ukupno sudjelovati 410 policajaca među kojima su i pripadnici specijalnih policijskih jedinica te 310 redovnih policajaca iz cijele zemlje, 10 vodiča pasa, dvojica stručnjaka za eksploziv, dva helikoptera te 12 pripadnika hrvatske policije.

Policajci će prije akcije biti poučeni o zabranjenim simbolima, što se posebno odnosi na simbole iz razdoblja tzv. NDH koji se od prvog marta ove godine, uz simbole iz tzv. Trećeg Reicha, u Austriji nalaze na listi zabranjenih simbola. Policajci će grafičke informacije o novim simbolima dobiti i na svoje mobitele.

„Povećanje broja pripadnika snaga reda za jednu trećinu u usporedbi s prošlom godinom je povezan i sa znatno više učesnika skupa nego prošle godine“, stoji u saopštenju.

S druge strane se žele spriječiti „direktni sukobi“ između učesnika skupa i učesnika dva najavljena protesta protiv okupljanja na Lojbaškom polju koje organiziraju lijevo orijentirane austrijske inicijative.

Sva tri skupa, glavni na Lojbaškom polju kao i dva protesta protiv ovog skupa, će biti nadgledani pomoću statičih i pokretnih video kamera.

Posted by on 2019-05-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login