Autobusi u Sarajevu ostali i bez goriva

Sarajevo, GRAS, autobusGrađani Sarajevskog kantona mjesecima su žrtve nagomilanih problema u javnom gradskom prevozu, a posljednjih nekoliko dana neke linije su ukinute ili skraćene, jer autobusi i minibusi nemaju goriva.

Korisnicima gradskog prevoza dešavalo se da ih autobusi odvezu do pola puta, a vozači im kažu da dalje ne mogu jer imaju samo toliko goriva da se vrate u garaže. Putnici su, i pored plaćenih karata, putovanje nastavljali pješke, a vozila jedinog gradskog prevoznika su vraćana u garažu.

U KJKP GRAS potvrdili su da je zbog teškog finansijskog stanja u nekoliko navrta došlo do blokade računa preduzeća, te da zbog nedostatka novca nisu mogli pravovremeno izvršiti nabavku nafte, pišu Nezavisne novine.

“Ipak, iako teško, sredstva smo uspijevali obezbijediti u kratkom roku i dobiti naftu, ali je, nažalost, dolazilo do poremećaja u odvijanju gradskog prevoza zbog neblagovremenog tankovanja vozila”, odgovorili su iz Informativne službe KJKP GRAS.

Dodaju da je, s obzirom na potrebe Kantona Sarajevo, neophodno obezbijediti veći broj vozila i to prije svega minibusa i autobusa.

Putnici su svakodnevno svjedoci s kakvim se problemima susreću vozači GRAS-a, a bilo je i situacija kada su otkazivale kočnice.

“Kad je u pitanju nabavka rezervnih dijelova, pokrenute su sve aktivnosti kako bi se u što kraćem postupku provele procedure nabavke, prije svega za sanaciju minibuskog i autobuskog voznog parka. S obzirom na to da smo javno preduzeće, nemoguće je izvršiti nabavku dijelova u roku od nekoliko dana, jer nam to ne dozvoljava Zakon o javnim nabavkama čija primjena usporava cijeli proces. Za nabavku i najmanjih dijelova treba i više od dva mjeseca”, kazali su u KJKP GRAS.

Ističu da je jedino pravo i dugoročno rješenje ovog problema nabavka novih vozila, najmanje po 20 minibusa i autobusa.

U GRAS-u očekuju da će tematska sjednica Skupštine KS, zakazana za 26. decembar, biti prelomna za javni gradski prevoz, te da će riješiti nagomilane probleme.

Haris Lulić, ministar saobraćaja u Vladi KS, kaže da je Vlada ispunila svoje obaveze prema GRAS-u kad je u pitanju finansiranje iz budžeta.

“Sve svoje obaveze po pitanju subvencija GRAS-u mi smo ispunili, čak smo im dali i više nego što je predviđeno. Vidjećemo šta će se desiti na tematskoj sjednici Skupštine. Pitanje šta će sad građani koji nemaju prevoz treba da uputite GRAS-u”, rekao je Lulić.

Radnici GRAS-a štrajkovali su u septembru, kada dva dana nije saobraćalo nijedno vozilo i grad je bio blokiran, a tada je Vlada KS odobrila novac za najvažnije potrebe iako je ovo preduzeće do sada nagomilalo oko 60 miliona KM dugovanja.

Posted by on 2011-12-07. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login