Avion “Solarni impuls” pred najvećim izazovom

Solarni impuls

Solarni impuls

Avion “Solarni impuls” kreće na najizazovniju etapu leta oko svijeta – od Nanđinga u Kini do Havaja u Pacifiku.

Običan putnički avion prelazi ovu dionicu od 8.000 kilometara za desetak sati, ali će eksperimentalnom avionu na solarni pogon biti potrebno pet ili šest dana neprestanog leta.

“Solarni impuls” je do sada bio ograničen na kratke etape od maksimalno 20 sati.

Da bi dovršio sedmu etapu leta tokom kojeg promoviše čiste energetske izvore, avion će morati da obori nekoliko rekorda iz oblasti avijacije, uključujući najduže putovanje za avion jednosjed.

Švajcarski preduzetnik i inženjer Andre Boršberg biće sam za komandama letjelice. On ima veliko povjerenje u tehnologiju, ali zna da poduhvat neće biti nimalo lak uprkos njegovom četrdesetogodišnjem letačkom iskustvu.

“Tu je, na kraju, riječ o meni. To će biti jedno unutrašnje putovanje”, rekao je Boršberg, koji će tokom leta moći da spava u periodima ne dužim od 20 minuta. On planira da održi svježinu tijela jogom dok bude letio prema Havajima.

“Solarni impuls” ima raspon krila od 70 metara, ali mu je pilotska kabina veličine telefonske govornice. Čitava letjelica teška je samo nekoliko tona.

Svaki trenutak leta biće nadgledan iz kontrolnog centra u Monaku.

Posted by on 2015-05-26. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login