“Ay, Carmela” ponovo na sceni SARTR-a

Jedna od najuspješnijih i najdugovječnijih predstava u Bosni i Hercegovini “Ay, Carmela”, naći će se ponovo pred publikom 8. februara na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

SARTR, Ay, Carmela
SARTR, Ay, Carmela

Ova predstava je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti.

“Ay, Carmela” je priča o glumačkom i ljubavnom paru koji je tokom španskog građanskog rata primoran odigrati predstavu, kao posljednji vapaj za milost zarobljenika Frankovih vojnika koje fašisti sutradan planiraju strijeljati.

To je moćna i emotivna priča o suočenju, ne samo umjetnika, nego i individualca sa snagom i beskompromisnošću zla, te počast časti, dostojanstvu i moći umjetnosti da je sačuva u sukobu sa zlom, saopćeno je iz SARTR-a.

“Ay, Carmela” nastala je 1999. godine po dramskom tekstu Josea Sanchisa Sinisterra i u prevodu Filipa Fruka.

Režiju potpisuje Robert Raponja, a dramaturg je Dubravka Zrnčič-Kulenović.

Uloge u predstavi su ostvarili Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

Predstava je gostovala u Hrvatskoj, Italiji, Švedskoj, Češkoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Austriji, Crnoj Gori, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Posted by on 2020-02-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login