Azerbejdžan i Armenija postigli sporazum o prekidu sukoba u Nagorno Karabahu

Armenija i Azerbejdžan su postigli dogovor o okončanju vojnig sukoba u Nagorno Karabahu, nakon više od mjesec dana borbi. Sporazum je postignut sinoć uz posredstvo Rusije i predviđa povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama u roku od 30 dana.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je prekid vatre između Azerbejdžana i Armenije u Nagorno Karabahu sinoć stupio na snagu.

Putin je gostujući u televizijskom programu kazao da je potpisana zajednička deklaracija Azerbejdžana, Armenije i Rusije u vezi s pitanjem Nagorno Karabaha.

“Primirje između Azerbejdžana i Armenije stupilo je na snagu. Azerbejdžan i Armenija ostaju na pozicijama koje trenutno kontrolišu”, kazao je Putin.

Aliyev: Ovo je naša slavna pobjeda
Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev poručio je kako sporazum o Nagorno Karabahu koji su potpisali Azerbejdžan, Rusija i Armenija predstavlja vojni poraz Armenije.

“Danas je okončan problem između Azerbejdžana i Armenije oko Nagorno Karabaha”, rekao je Alijev i dodao kako sporazum tri zemlje predstavlja “posljednju tačku” u vezi s rješenjem ovog pitanja.

Aliyev je potvrdio da su sporazumom zaustavljene vojne operacije u regiji, te da će Azerbejdžan i Armenija zadržati pozicije koje sada kontrolišu.

Predsjednik Azerbejdžana je kazao da će grad Agdam, koji je pod okupacijom Armenije, biti vraćen Azerbejdžanu do 20. novembra. Kelbecer će biti vraćen 15. novembra dok će pod kontrolu Bakua Lacin biti vraćen 1. decembra.

On je kazao da će na liniji kontakta u Nagorno Karabahu biti raspoređeno 1960 ruskih vojnika u okviru mirovnih snaga, koji će raspolagati s 90 oklopnih transportera. Ruske mirovne snage će u regiji ostati pet godina, a ukoliko ne dođe do žalbe jedne od strana najmanje šest mjeseci pred istek misije, njihov boravak će biti automatski produžen.

Najavio je i povratak izbjeglica na njihova ognjišta te formiranje mehanizma za kontrolu primirja.

Predsjednik Azerbejdžana je naveo i da sadašnji sporazum ne tretira status Nagorno Karabaha.

Pashinyan: Odluka o potpisivanju sporazuma bila veoma teška
Premijer Armenije Nikol Pashinyan izjavio je kako je potpisivanje sporazuma o okončanju konflikta u Nagorno Karabahu bila izuzetno teška odluka za Armeniju

Pashinyan je na društvenim mrežama saopćio da je odluka o potpisivanju sporazuma donesena na bazi duboke analize vojne situacije i mišljenja stručnih ljudi.

U Azerbejdžanu su građani izašli na ulice i proslavljaju sporazum, dok su u Armeniji građani izašli da protestiraju zbog potpisanog dokumenta.

Demonstranti su kamenjem razbili i stakla na prozorima zgrade vlade u Jerevanu i uzvikivali slogane protiv Pashinyanove vlade.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah i sedam susjednih regija koje su međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana i čine petinu ukupne teritorije te zemlje.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i još sedam okupiranih azerbejdžanskih regija.

Posted by on 2020-11-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login