Bagdad traži od SAD-a da izvede zračne udare na džihadiste

IrakIrački ministar vanjskih poslova Hošijar Zebari izjavio je u srijedu da je Bagdad zvanično zatražio od SAD-a da izvede zračne udare na džihadiste koji izvode ofanzivu u Iraku.

“Irak je zvanično zatražio pomoć Washingtona u skladu sa sporazumom o sigurnosti (sa SAD-om) da izvede zračne udare na terorističke grupe” – izjavio je Zebari novinarima u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, nakon međuarapskih konsultacija o situaciji u Iraku, na margini ministarske sjednice Organizacije za islamsku saradnju.

SAD je u ponedjeljak poslao u Perzijski zaliv američki brod USS Mesa Verde, s 550 mornara i avionima-helikopeterima Osprey, kako bi mogao poslati pojačanje u slučaju evakuacije američke ambasade u Bagdadu.

Ultraradikalna sunitska grupa Islamska država u Iraku i Levantu, koja djeluje u Siriji, bez muke je pobijedila prošle sedmice redovne iračke trupe u Mosulu i preuzela kontrolu nad velikim dijelom pokrajine Ninive, Tikrita  i  u drugim zonama pokrajina Salahedin, Dijala i Kirkuk.

Posted by on 2014-06-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login