Bajram-namaz klanjan u džamijama širom BiH

Bajram, MostarU svim džamijama u Semberiji danas je obilježen najveći islamski praznik, Kurban-bajram. U bijeljinskoj Atik-džamiji u prisustvu velikog broja vjernika jutros je klanjan bajram-namaz, koji je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Samir ef. Camić, pozvavši vjernike na mir, toleranciju i suživot.

Na području Bosansko-podrinjskog kantona Bajram-namaz se klanjao u 57 džamija

I muslimani na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jutros su dočekali Kurban bajram. Bajram-namaz klanjao se u 57 džamija i mekteba. Centralna bajramska svečanost održana je u džamiji Kajserija gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu održao hafiz Harun ef. Efendić. Poštujmo jedni duge i pomozimo se međusobno, poručio je hafiz Efendić, te svim muslimanima čestitao Kurban bajram.

Obilježavanje Bajrama u Mostaru

Jedan od najvećih islamskih praznika – Kurban bajram obilježen je i u Mostaru. Na području medžlisa Islamske zajednice Mostar bajram-namaz se klanjao u 46 džamija i mesdžida, a centralna svečanost održana je u sportskoj sali Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra Mithad Hujdur-Hujka. Klanjanje bajram-namaza predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem efendija Dedović.

Centralna svečanost održana i u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici

Obilježavanje Kurban bajrama u Zenici počelo je klanjanjem sabah namaza u svim džamijama, a centralna svečanost je održana u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici. Tradicionalno, veliki broj vjernika je bajram-namaz klanjao na otvorenom u krugu Čaršijske džamije. U bajramskoj hutbi koju je održao zenički muftija uz ostalo je istaknut smisao prinošenja žrtve – kurbana kojom se iskreni vjernik približava, prije svega čovjeku.

Bajram u Brčkom

Bajram namaz klanajo se i u džamijama širom Brčko Distrikta, a centralna svečanost, koju je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice, Mustafa efendija Gobeljić, održana je u gradskoj Bijeloj džamiji. Govoreći o osnovnim odrednicama vezanim uz ovaj veliki praznik, efendija Gobeljić je u bajramskoj hutbi naglasio važnost dvije glavne islamske dužnosti obavljanja hadža i kurbana.

Posted by on 2013-10-15. Filed under Bijeljina, Brčko, Goražde, Mostar, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login