Ban Ki-moon preispituje klimatski panel

Ban Ki Moon

Ban Ki Moon

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon zatražio je danas od svjetske naučne akademske zajednice da preispita rad Međudržavnog panela o klimatskim promjenama.

Ovaj proces koordinisaće Međuakademski savjet, koji okuplja tijela poput britanskog Kraljevskog društva.

Klimatski panel izložen je kritikama zbog manjih grešaka u posljednjoj sveobuhvatnoj procjeni klimatske nauke iz 2007. godine.

Ban je rekao da je opšti koncept o odgovornosti čovjeka za klimatske promjene uvjerljiv i da je neophodna akcija za smanjivanje emisija štetnih gasova.

Međuakademski savjet sastaviće stručnu komisiju, koja će potom izvršiti preispitivanje rada Klimatskog panela. Eksperti će u radu biti nezavisni i neće ih nadzirati nijedna agencija UN.

Ban je rekao da u izvještaju iz 2007. godine, koji je napisan na 3000 stranica, postoji „nekoliko grešaka“ i da je neophodno „osigurati potpunu transparentnost, preciznost i objektivnost“.

Predsjednik Međudržavnog panela o klimatskim promjenama Radjendra Pachauri pozdravio je potez generalnog skretara UN, ali je naglasio da Panel čvrsto stoji iza zaključaka svog izvještaja.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login