Ban Ki-moon: Svijet je na prekretnici

Ban Ki-moon

Ban Ki-moon

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon izjavio je da se svijet nalazi na prekretnici i da se rješenje današnje svjetske situacije nalazi u koordiniranom radu na globalnom nivou.

Velike sile naše planete se pripremaju za učešće na samitu G20 u Los Kabosu, u Meksiku, a Ban Ki-moon smatra da “lideri ne treba samo da gledaju svoje nacionalne interese, već i zajedničku dobrobit”.

Na sjednici Generalne skupštine UN-a, Ban je naglasio da će se članovi G20 sresti u ozbiljnom kontekstu – loše situacije u svjetskoj ekonomiji, još gore situacije u eurozoni i recesije u brojnim državama.

Ban Ki-moon, koji će učestvovati na samitu G20 u svojstvu predstavnika UN-a, smatra da se rješenje današnje svjetske situacije nalazi u koordiniranom radu na globalnom nivou.

Generalni sekretar UN-a je istakao da se moraju osigurati radna mjesta za nezaposlene, socijalna zaštita za najsiromašije i najugroženije i da se mora učiniti sve što je moguće za spas naše planete, prenosi italijanska agencija Ansa.

Posted by on 2012-06-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login