Banane protiv mamurluka

banana Ako ste “u padu” banana će vas najbrže “podići” i ubrizgati vam energiju. Ona sadrži tri vrste šećera u kombinaciji sa vlaknima i zato je nezamjenljiva. Stručnjaci kažu da samo dvije srednje banane daju snagu za sat i po vremena treninga.

Koriste je sportisti i atletičari, a korisna je i zato što pomaže u prevenciji određenih bolesti.

Uz bananu ćete se riješiti zatvora bez laksativa.

1) DEPRESIJA
Prema najnovijim istraživanjima ljudi koji su skloni depresiji osjećaju se bolje kada pojedu nekoliko banana.

Objašnjenje je što banana sadrži triotopan, vrstu proteina koji tijelo pretvara u serotonin hormon koji opušta, popravlja raspoloženje i čini vas sretnijim.

2) PMS
Zaboravite pilule, jedite banane. Vitamin B6 iz banane reguliše nivo glukoze u krvi.

3) ANEMIJA
Bogata gvožđem banana je odličan izbor ako patite od anemije.

4) KRVNI PRITISAK
Ovo jedinstveno tropsko voće je prebogato kalijumom, ima malo soli, i time je savršena kombinacija za borbu protiv visokog krvnog pritiska.

Ako užinate bananu izbjeći ćete mučnine tokom dana .

5) MAMURLUK
Najbrži način da se riješite mamurluka je da popijete šejk od banane zaslađen medom.

6) UGRIZ KOMARCA
Kada vas ujede komarac mjesto uboda natrljajte bananom, dijelom sa unutrašnje strane kore. Oticanje i svrab će biti smanjeni.

7) SMIRUJE
Banana je bogata vitaminom B6 koji blagotvorno utiče na nervni sistem. Studije Instituta za psihologiju u Austriji ukazuju i da smiruju nervozu i grčeve u stomaku.

8) KONTROLIŠE TEMPERATURU
U mnogim kulturama banana je voće koje “hladi”. Tako na Tajlandu trudnice jedu što češće banane da bi osigurale da se beba rodi sa granično očekivanom temperaturom.

Posted by on 2014-02-09. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login