Banja Luka: Danas protest sindikalaca

 Banja Luka

Banja Luka

Sindikati obrazovanja, uprave, radnika unutrašnjih poslova i pravosuđa organizovaće danas u Banjaluci protestnu šetnju, jer sa Vladom Republike Srpske nije postignut dogovor da od 1. januara bude vraćeno pet odsto umanjene plate, odlučili su predsjednici ovih sindikata.

Sindikalci, predvođeni predsjednicima ova četiri granska sindikata, u 12.00 časova će ispred zgrade republičkog sindikata u Banjaluci formirati kolonu, koja će krenuti prema zgradi Narodne skupštine Srpske, gdje bi na posebnoj sjednici po hitnom postupku trebalo da budu razmatrani prijedlozi budžeta i ekonomske politike Srpske za 2014. godinu. Sindikalci bi, potom, trebalo da se vrate do zgrade Saveza sindikata Republike Srpske, odakle će se razići.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović kazao je novinarima nakon današnjih višečasovnih razgovora sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović i resornim ministrima, da su sindikalci tražili da od 1. januara bude vraćeno pet odsto ranije umanjene plate i garancije Vlade da će to biti izvršeno od početka naredne godine.

“Dobili smo obećanje da će tih pet odsto biti vraćeno poslije analize, ali ne i kada. Nismo dobili odgovor da li će to biti nakon prvog kvartala ili kasnije i u kojem obimu”, rekao je Petrović.

Petrović je dodao da su republički odbori sindikata nedavno zaključili da samo prihvataju vraćanje plata od 1. januara ili eventualno, uz određene garancije, od nekog drugog datuma.

“Ni na to nismo dobili odgovor. Zbog toga i najavljujemo javno okupljanje i šetnju, koje će početi u 12.00 časova ispred zgrade Sindikata i na kojem će učestvovati predsjednici sindikalnih organizacija i povjerništava”, objašnjava Petrović.

On je naveo da sindikati na taj način žele da iskažu nezadovoljstvo jer nisu uvaženi njihovi zahtjevi.

“Najavljeni skup održaće se u mirnoj i demokratskoj atmosferi, a u narednom periodu nastavićemo pregovore sa Vladom Srpske”, rekao je Petrović i dodao da sutrašnji protest nije ultimatum.

Ukoliko Vlada Srpske do kraja februara, kada će budžetskim korisnicima biti isplaćene januarske plate, ne ostane pri svom obećanju, Petrović je najavio da će sindikati preduzeti korake za pripremu radikalnih oblika sindikalne borbe.

On je napomenuo da je zahtjev za održavanje mirnog protesta podnesen Centru javne bezbjednosti Banjaluka, koji je dao pozitivan odgovor.

Predsjednici sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić, radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić i uprave Tomislav Vrhovac rekli su da su spremni da nastave razgovore sa Vladom i istakli da im danas nisu date garancije kada će i u kom obliku biti vraćeno pet odsto.

Predsjednici četiri granska sindikata razgovarali su danas sa predsjednikom Vlade Srpske Željkom Cvijanović, ministrom unutrašnjih poslova Radislavom Jovičićem, ministrom prosvjete i kulture Goranom Mutabdžijom i ministrom pravde Goranom Zlatković.

Posted by on 2013-12-07. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login