Banja Luka: Divljanje vandala nas košta 20.000 KM godišnje

Banja Luka

Banja Luka

Polomljene sadnice, porušene kante za otpatke, autobuske nadstrešnice i info-panoi, ukradeni šahtovi – slika je to neprestanog vandalskog čina uništavanja zelenila i komunalne opreme koji je iz godine u godinu sve veći u Banja Luci.

Iako nadležne vlasti uporno apeluju na čuvanje javnog i pre svega zajedničkog dobra, godišnje se polomi tristotinak sadnica, isto toliko saobraćajnih znakova i sruši tridesetak autobuskih nadstrešnica. To građane Banjaluke košta popriličnu sumu novca, jer svaka nova sadnja i novi saobraćajni znak iziskuju dodatni novac iz budžeta, u ovom slučaju 20.000 KM, piše “Press RS”.

Iz mjeseca u mjesec broj polomljenih sadnica i komunalne opreme se povećava, a iako sankcije postoje, često nemaju na kome da se primjene. Naime, kazne za oštećenje i uništavanje stabala drvoreda i javnog zelenila i kazne za oštećenje i otuđenje komunalne opreme kreću se od 100 do 1.000 KM za fizička lica i od 500 do 7.000 KM za pravna lica.

Portparol gradske uprave Milenko Šajić kaže da je u posljednjih 12 godina zasađeno preko 10.000 stabala, prosječno 1.300 godišnje, a posiječe se, polomi ili na drugi način uništi 300 stabala, što znači da od ukupnog broja zasađenih sadnica, 30 odsto bude polomljeno.

“Šteta se procjenjuje na više od 20.000 KM. Važno je istaći da se uništavanje uglavnom dešava noću od strane nepoznatih počinilaca i zbog toga je bilo veoma malo slučajeva da su otkriveni. Podsjećamo da je na Bulevaru srpske vojske i Aleji Svetog Save 2005. godine za jednu noć polomljeno 80 mladih sadnica. Posljednjih godina nije bilo tako drastičnih primjera i češći su primjeri pojedinačnog lomljenja, a i evidentno je da se na nekim lokacijama ponavlja lomljenje sadnica kao što je u ulicama Knjaza Miloša, Branka Popovića, Ilije Garašanina, Bulevaru Milutina Milankovića, Kralja Alfonsa, Jovana Dučića”, ističe Šajić.

Tehnički direktor “Tamarisa” Slađana Bumbić Damjanović kaže da se lomljenje sadnica najčešće dešava kada se u gradu održavaju neke veće manifestacije ili koncerti. Ističe da nema tačan podatak o tome koliko sadnica je polomljeno ove godine, ali da je svakako riječ o većem broju.

“Sadnice se najčešće lome u ulici Mladena Stojanovića, na istočnom tranzitu pored Kampusa i u ulici Ilije Garašanina u Lazarevu. Iako i u ostalim ulicama situacija nije ništa bolja, ovde je uočeno najčešće uništavanje mladih sadnica. Zaista ne znam kome mogu smetati mlade sadnice”, kaže Bumbić Damjanovićeva.

Sociolog Biljana Milošević kaže da vandalizam nije prisutan samo u Banjaluci, već i u drugim gradovima širom Srpske.

“Kao društvo nalazimo se u haotičnom stanju, vlada opšte razočaranje, nedostatak osnovnih sredstava za život i sve to rezultira iskaljivanjem bijesa na nečemu što nije lična imovina. Nema više svijesti građana kao u vrijeme komunizma kada je javno dobro bilo zajedničko dobro o kojem su svi vodili računa”, kaže Miloševićeva i dodaje da rješenje treba da se traži kod nadležnih institucija, ali i kod MUP-a, koji moraju da reaguju tako što će nekoga kazniti, jer je to jedini način.

“Od apela nema nikakve koristi, nismo mi kao društvo još uvijek dovoljno zreli za apele. S obzirom na to da smo se unazadili, takve treba da nam budu i metode za rješavanje problema. Živimo u stanju nereda i dok vlast zaista ne krene sa kažnjavanjem neodgovornih pojedinaca neće nam biti bolje”, ističe Miloševićeva.

Istog mišljenja su i brojni Banjalučani koji se slažu da neodgovorne pojedince što pre treba “udariti” po džepu.

“Kada neko jednom plati kaznu za iživljavanje nad gradskom imovinom, sumnjam da će mu drugi put pasti na pamet da ponovi isto”, kaže Danko Mirić iz MZ Rosulje.

U toku 2012. godine uništeno je ili oštećeno preko 500 saobraćajnih znakova, sedam saobraćajnih ogledala, a 30 stajališnih oznaka je uništeno u potpunosti. U ovom periodu, evidentirano je i preko 800 porušenih saobraćajnih znakova.

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/banjaluka/divljanje-vandala-nas-kosta-20.000-km-godisnje.html#ixzz2gQMqprkU

Posted by on 2013-10-04. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login