Banja Luka dobila dnevni centar za beskućnike

Kako bi se beskućnici sklonili sa ulice i dobili mjesto za druženje i tople obroke, za njih je krajem septembra otvoren dnevni centar u sklopu banjalučkog Udruženja građana “Mozaik prijateljstva”.

Banja Luka
Banja Luka

Prema riječima predsjednika udruženja, Miroslava Subašića, Grad Banjaluka je dodijelio devastirane prostorije koje su opremljene uz pomoć dobrih ljudi. Na ideju otvaranja centra za beskućnike Subašić je, kako kaže, došao i zbog vlastitog iskustva jer je i sam bio “dijete ulice”, te je maštao o postajanju mjesta dosljednog čovjeku.

Beskućnici će u dnevnom centru moći provoditi vrijeme uz kafu ili čaj, dobijati obroke, gledati televiziju, čitati knjige ili novine, igrati šah ili neku drugu društvenu igru i imat će pristup internetu zbog lakše potražnje posla.

Ukoliko bi uspjeli dobiti sve potrebne dozvole, planiraju urediti i sobe sa krevetima kako bi određeni broj beskućnika mogao i prespavati u centru, posebno zimi kada je vani hladno.

“To je neki krajnji ishod. Onda bi bilo u paketu, jer imamo i garderobu i hranu i kupatilo. Tako bi sve povezali sa Gradom Banjalukom, Centrom za socijalni rad, policijom. Iako već vadimo dokumente ljudima, sve što je potrebno, želimo da ih uključimo u društvo”, dodao je Subašić.

U sklopu udruženja koje djeluje već 15 godina, postoje i centar za stara lica, javna kuhinja i javno kupatilo, te je otvaranje dnevnog centra za beskućnike samo proširilo usluge ljudima koji svakodnevno dolaze sa autobuskih stanica, parkova.

Posted by on 2019-10-10. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login