Banja Luka: Grah kao zlato – 25 KM kilogram

grahNekada je meso bilo izvan dometa siromašnijih građana, a u današnje vrijeme je i grah postao luksuz, javljaju Nezavisne.

Kilogram graha kukuruzara na pijaci košta i do 25 maraka, dok najskuplje meso, teletina, košta 15 maraka.

Na tezgama su izložene cijene svih proizvoda osim prestižnog kukuruzara, koji je donedavno koštao deset KM. Jedna starija žena, začuđena cijenom, kaže da ga na selu uzgaja svake godine, ali da ne može da vjeruje da je toliko skup.

“Prošle godine sam dala nekoliko kilograma komšijama. Ove godine možda i ja prodam nešto, ali sramota me je da stavim toliku cijenu. Neće ga onda niko htjeti kupiti”, ističe Banjalučanka.

Prodavačica opravdava cijenu time da su bile suše i da ga ima malo, ali kaže da, iako je skup, proda se.

“Jeste da mnogo košta, ali je pravi. U Doboju je kilogram kukuruzara 30 maraka! Ljudi se iznenade kada čuju cijenu, ali opet se prodaje. Imala sam četiri kilograma prije nekoliko dana, a evo ostalo mi je samo pola kilograma”,  objasnila je prodavačica.

Usput je, u duhu pravog trgovca, od mušterije zatražila da joj proda svoj grah, ako ima viška, umjesto što dijeli komšijama.

Na nekoliko tezgi dalje kukuruzar košta 20 maraka, ali po nižoj cijeni ne može se naći. Interesantno je da sve vrste povrća imaju istaknutu cijenu, osim ovog graha.

Posted by on 2013-06-27. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login