Banja Luka: Na pijacu dođu samo po jednu jabuku

jabuke, pijacaDajte mi samo po jednu jabuku i krušku, rečenica je koja se često može čuti na pijaci u Banjaluci, a koja, prema riječima trgovaca, ilustruje nikad slabiju kupovnu moć mušterija.

Sa sve praznijim kesama i cegerima kupci odlaze i sa gradskih tržnica širom BiH, a posljednjih mjeseci masovna je pojava da se voće i povrće kupuju na komad.

Zna to najbolje Dana Malić, koja je po iskustvu rekorder jer na banjalučkoj pijaci prodaje više od dvije decenije, a trenutno stanje opisuje riječima: “Ne pamtim lošija vremena”, pišu Nezavisne novine

Mrkva na njenoj tezgi po kilogramu košta 1,5 KM, a mušterijama je i to mnogo, pa kupe tek jedan komad, za koji je potrebno izdvojiti tek oko 0,20 do 0,30 KM.

“Svako jutro poranim ne bih li nešto zaradila. Ljudi, ja sam ovdje od šest sati, a sada je 11. Od jutros je kupljeno robe u iznosu manjem od 30 maraka. Nema narod šta da potroši. Traže jedan peršun, mrkvu. Ovo ne pamtim”, žali se Malićeva i pokazuje gotovo praznu plastičnu posudu s pazarom.

Njenu sudbinu dijele i ostali trgovci voćem i povrćem na ovoj pijaci, iako, prema procjenama, Banjaluka spada u red bh. gradova u kojima se mnogo troši i još više zarađuje, jer su u njoj smještene brojne institucije.

“Limun, jabuku, krušku ili, na primjer, dvije banane, redovno traže. Šta da se radi, izađem im u susret. Bolje prodati išta, nego ništa”, ističe trgovac Milan Petrušić.

Nije iznenađena ovakvim stanjem Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, koja podvlači da je slična situacija u cijeloj zemlji.

“Dovoljno je kazati da se oko 80 posto porodica bori sa siromaštvom. Kupovina u manjim količinama samo je odraz ekonomskog stanja građana, jer oni koji dobro zarađuju kupuju po nekoliko kilograma voća i povrća, a takvih je malo”, upozorava Bulićeva.

Da trgovci i predstavnici nevladinog sektora sivilo u novčanicima bh. građana ne spominju bez argumenata, pokazuje i zvanična statistika.

“Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u septembru je iznosila 1.798.954 KM, što u poređenju s istim periodom prošle godine predstavlja smanjenje za 21,9 posto”, potvrdili su u Republičkom zavodu za statistiku.

Matematikom se ne bavi penzionerka Stamena S. (68) iz okoline Mrkonjić Grada, ali, kaže, mizerna primanja i mnoštvo troškova primorali su je da i ona stane u red s onima koji kupuju voće i povrće na komad.

“Ništa mi nije zatražiti od trgovca limun, narandžu ili grozd grožđa. Ja za više para nemam”, povjerila se ova penzionerka.

80 % porodica bori se sa siromaštvom u BiH
31 % učestvuje povrće u kupovini na tržnicama
21,9 % smanjena prodaja na zelenim pijacama u RS
17 % učestvuje voće u prodaji na pijacama

Posted by on 2011-11-08. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login