Banja Luka postaje sve posećenija turistička destinacija

Banja Luka, Vrbas, ribolov

Banja Luka, Vrbas, Kastel

Svjetska ekonomska kriza navela je ljude da manje putuju, kako građane naše tako i one iz susjedih država. Manja količina novca troši se na skupe i duge odmore i putovanja, a građani češće biraju neke povoljnije turističke destinacije, među kojima je i Banja Luka.

Turistička organizacija grada Banje Luke se trudila da u protekloj godini dodatno obogati već postojeće sadržaje, tome su posvjedočili brojni turisti i mnogobrojni sadžaji. U 2013. godini je zabilježen maksimalni broj dolazaka i noćenja u Banju Luku.

Broj dolazaka turista u Banju Luku u 2013. godini veći je za 3,1% u odnosu na 2012. godinu, a broj noćenja za 3,8%.

Neke od najatraktivnijih turističkih ponuda koje su obilježile proteklu godinu su rafting na Vrbasu, etno turizam, odnosno prikaz tradicionalnih običaja, organizovani obilasci grada, posjete manastirima. Tu su i brojni festivali tokom cijele godine, a i avanturistički turizam je dosta atraktivan. To je inače i jedna od najzanimljivijih ponuda.

Banja Luka nije zaostajala u odnosu na prošlu godinu što se tiče i kvaliteta i brojnosti događaja, već je dodatnim sadržajima mamila turiste.

Jedan od noviteta koji je krasio grad na Vrbasu u toku novogodišnjih i božićnih praznika je mali zimski grad Zimzograd, koji bi trebao postati tradicija grada. Cilj njegovog postojanja je promocija Banje Luke i lokalnih proizvoda.

Iz Turističke organizacije grada Banja Luka su potrvdili da je usvojena strategija razvoja turizma grada Banja Luka 2013 – 2020 i u skladu sa tim je planirano obogaćivanje turističke ponude i razvoj novih proizvoda.

– Veoma je važno da sa onim što već imamo nađemo put do potrošača, ni oni nisu dovoljno iskorišćeni – izjavio je za portal Banjaluka.com Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke organizacije grada Banjaluka.

Šukalo je dodao i da je najveći broj regionalnih turista, građana Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Posted by on 2014-02-17. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login