Banja Luka: U prvih šest mjeseci zabilježena 222 ovisnika

Banja Luka

Banja Luka

Na području grada Banje Luke tokom prvih šest mjeseci ove godine registrovana su 222 liječena ovisnika, najviše od droga – navodi se u informaciji o stanju bolesti ovisnosti koju je nedavno usvojila gradska Skupština.

Od ukupnog broja ovisnika, 199 je muškaraca i 23 žene, a tri ovisnika više je evidentirano u ovoj u odnosu na 2013. godinu.

Po podacima nadležnih zdravstvenih ustanova i nevladinih organizacija, kod liječenih ovisnika dominira opijatski tip ovisnosti, odnosno 186 osoba ima ovisnost od heroina.

Najveći procent ovisnika (33,7 posto) je u dobi od 30 do 34 godine.

Nadležni upozoravaju da veliku opasnost predstavlja rasprostranjeno mišljenje među mladima da konzumiranje “lakih“  droga nije ništa strašno, a zapravo predstavlja početak ovisnosti i put prema “teškim”  drogama i velikim zdravstvenim i životnim problemima.

Također, većina djece i roditelja nije detaljno upoznata o svim opasnostima koje nosi konzumiranje alkohola i droga te da je potrebno s njima konstantno raditi na učenju o štetnosti konzumiranja droga i na prepoznavanju onoga ko koristi te droge.

U Institutu za javno zdravstvo RS-a 2010. godine je uspostavljen registar liječenih ovisnika, na osnovu podataka Klinike za psihijatriju Univerzitetske bolnice Klinički centar Banja Luka, Doma zdravlja Banja Luka i Udruženja građana “Viktorija“.

Da bi se dobio realan broj zavisnika, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, uzima se u obzir broj stanovnika i broj liječenih ovisnika se množi s pet ili čak sedam, što ukazuje na neophodnost sistematskog pristupa problemu zavisnosti.

Vlada Republike Srpske je u augustu ove godine utvrdila Nacrt strategije nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u RS-u, za period 2014.- 2020. godina, koji će biti upućen Narodnoj skupštini RS-a na usvajanje.

Strategijom je predviđena obaveza svake lokalne zajednice da donese svoj akcioni plan za borbu protiv narkomanije, kojim će biti definirane ključne srednjoročne mjere za realizaciju ciljeva, aktivnosti za provođenje strategije,  period za realizaciju aktivnosti, te utvrđene institucije i indikatori provođenja.

Posted by on 2014-12-18. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login