Banja Luka: Za osnovne potrebe malo dvije plate

trgovina kupovinaČetvoročlanoj porodici u RS u martu su bile potrebne više od dvije prosječne plate da bi pokrili troškove sindikalne potrošačke korpe, pokazuju podaci Saveza sindikata RS.

Naime, martovska korpa koštala je 1.843 KM, a prosječna neto plata za ovaj mjesec od 814 KM pokrivala je samo 44,15 posto.

Da se iz godine u godinu “sve skuplje” živi potvrđuju i podaci po kojima je sindikalna korpa u martu ove godine skuplja za 43 KM nego prošle, a za čak 193 KM u odnosu na 2010. godinu, pišu Nezavisne novine.

Isto tako, podaci SS RS za 2012. godinu pokazuju da iz mjeseca u mjesec izdvajamo sve više novca za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te troškove odjeće, obuće, higijene i njege zdravlja, prevoza, kao i za obrazovanje i kulturu.

Ilustruju to podaci da je sindikalna potrošačka korpa za mart ove godine za osam maraka skuplja od februarske, a 23 KM od januarske.

“Martovska korpa je od februarske skuplja za 0,5 posto, a najviše je prošlog mjeseca poskupio prevoz, oko 2,8 posto. Hrana i bezalkoholna pića poskupjeli su za 0,6 posto”, kazali su u SS RS.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, ističe da je, prema njihovoj računici, u martu četvoročlanoj porodici za podmirenje svih potreba trebalo 1.758 KM, a od te cifre 665 maraka za prehranu.

“Za namirenje svih potreba u aprilu trebale su nam 1.744 marke. Za prehranu četvoročlane porodice ovog mjeseca trebalo je izdvojiti oko 650 maraka”, kazao je Petrović i dodao da svake godine od kraja avgusta do aprila životni troškovi rastu, a pogotovo kada je u pitanju prehrana, odnosno cijena voća i povrća.

“Već u aprilu i maju kada stiže sezonsko voće i povrće troškovi lagano opadaju”, rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, za nabavku svega što je potrebno za jedan mjesec četvoročlanoj porodici treba 2,1 plata, odnosno 5,3 penzija.

“Svako se prilagođava raspoloživom kućnom budžetu, a kupujemo namirnice i plaćamo račune prema prioritetima. Nije mali broj onih koji zbog nedostatka novca kupuju jeftiniju i manje kvalitetnu hranu, a cilj je samo da se preživi”, kazao je on.

Murisa Marić iz prijedorskog Udruženja građana “Don” smatra da se ne vodi dovoljno računa o apelima potrošača kada su u pitanju poskupljenja i da ih “ljudi koji donose odluke o poskupljenjima ne čuju”.

“Niko ne kontroliše koliko određeni artikli mogu poskupjeti, kolike su nam marže, postoji li limit za određene proizvode i to je problem. Cijene potrošačke korpe su izračunate, ali se niko ne bavi time kako poboljšati kvalitet života građana RS”, rekla je ona.

Prema riječima Marićeve, potrošači se žale da jedemo sve nekvalitetnije jer nemamo dovoljno novca da sebi priuštimo kvalitetniji i skuplji proizvod.

“Vidite i sami da su nam puni domovi zdravlja, da je sve više oboljelih ljudi. Sve u životnom lancu doživljava poremećaj, a svaki dan nam je sve gore”, zaključila je ona.

Posted by on 2012-04-29. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login