Bankar u Banjaluci mjesečno zarađuje 17.800 KM!

plata, BiHPrema podacima Poreske uprave RS, najveća primanja u Republici Srpskoj u novembru imao je zaposleni u jednoj bankarskoj organizaciji u Banjaluci koji je zaradio 17.800 maraka ili više od 22 prosječne plate.

Na drugom i trećem mjestu po zarađenom iznosu u tom mjesecu nalaze se takođe zaposleni u bankarskom sektoru, jedan čija plata je bila 14.427, a drugi sa platom od 13.841 KM.

Top deset plata

Jedan zaposleni u proizvodnji keksa u Prijedoru zaradio je 13.764 marke i on je četvrti na listi najvećih primanja u novembru, dok je na petom mjestu sa 13.266 KM zaposleni u bankarskoj organizaciji, piše Glas Srpske.

Iduća dva mjesta takođe zauzimaju zaposleni u bankarstvu, a oni su u novembru zaradili 12.060, odnosno 11.996 maraka.

Zanimljivo je da se na listi onih sa najvećim primanjima ostvarenim u novembru 2011. godine u RS-u nalaze i tri zaposlena u državnim organima u Bijeljini, a svaki od njih zaradio je više od 10.000 maraka i to u neto iznosu.

Tako je, prema podacima Poreske uprave RS, jedan zaposleni u državnim organima u Bijeljini zaradio 11.868 maraka i zauzima sedmo mjesto po visini primanja u RS-u u tom mjesecu.

Odmah iza njega su i druga dva zaposlena u državnoj upravi koji su dobili plate od 10.395, odnosno 10.111 maraka.

U PURS-u nisu mogli precizirati u kojim tačno oblastima su zaposleni ovi ljudi, čija primanja znatno prelaze republički prosjek.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac kaže da je plata zaposlenih u državnim organima regulisana zakonom i da niko ne može imati tolika primanja.

U organima uprave RS nema naknadnih primanja. Ako je zaposlen u lokalnoj samoupravi, sigurno je bilo zloupotrebe ako su tolika primanja, jer čak ni načelnik toliko ne može da ima. Kada su u pitanju javna preduzeća, nisam siguran na koji način su regulisana njihova primanja – naglasio je Vrhovac.

Prosječna plata zaposlenih u javnoj upravi RS iznosi oko 1.063 marke.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “SNjOT” Saša Grabovac kaže da se ovdje najvjerovatnije radi o honorarima, jer je u suprotnom jako čudno da je neko u državnoj upravi mogao da ostvari toliku platu.

Statistika

Najveće zarade u BiH imaju zaposleni u finansijskom posredovanju, dok su najmanje plaćeni radnici u hotelima i restoranima, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

I dok je prosječna isplaćena neto plata u novembru 2011. u BiH iznosila 824 KM, zaposleni u finansijskim institucijama imali su prosječna mjesečna primanja od 1.308 KM.

Najbliži po zaradama zaposlenim u finansijama su radnici u kompanijama koje se bave snabdijevanjem električnom energijom, gasom i vodom – 1.177 KM.

Iznad hiljadu KM mjesečno zarađuju još samo zaposleni u javnoj upravi i poslovima odbrane, te obaveznom socijalnom osiguranju – u novembru su u džepove u prosjeku stavili po 1.147 KM, dok su zaposleni u oblasti zdravstvene zaštite i socijalne pomoći inkasirali 999 KM.

Među proizvodnim djelatnostima najbolje stoji rudarstvo, odnosno rudnici i djelatnosti vađenja, gdje su prosječne plate u novembru iznosile 943 KM.

Više od prosjeka zarađuju i zaposleni u preduzećima prevoza, skladištenja i veza, prosječno 911 KM, kao i zaposleni u obrazovanju kojima je prosječna plata 855 KM.

U donjem razredu po primanjima su radnici u prerađivačkoj industriji, gdje je prosječna plata 591 KM.

Zaposleni u trgovini na veliko i malo, firmama za popravke motornih vozila, te predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo imaju prosječnu platu od 576 KM, dok su najmanje plaćeni radnici u građevinarstvu sa 554 marke, te zaposleni u hotelima i restoranima – 544 KM.

Zloupotrebe

Vrhovac je istakao da zna za slučajeve zloupotreba u opštinama kada su u pitanju plate načelnika odjeljenja.

Njima se daju veće plate nego što je predviđeno kolektivnim ugovorom, ali i pored toga niko ne može da se približi iznosu od 10.000 KM – kazao je Vrhovac.

Uprava

Prema analizama, plate zaposlenih u javnoj upravi u BiH, koje u prosjeku iznose 583 eura, za 40 posto su veće od prosječne plate u BiH.

Kada je riječ o javnom sektoru, u odnosu na prosječnu zaradu najveće odstupanje u javnoj upravi je upravo u BiH jer su u Srbiji plate u javnoj upravi za 22 posto veće od prosjeka, u Makedoniji za 20 posto, u Hrvatskoj i Sloveniji za 16 posto, a u Crnoj Gori tek za četiri posto.

Posted by on 2012-01-31. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login