Barel najskuplji u posljednjih devet mjeseci

nafta, cijeneCijena barela nafte u SAD dostigla je danas najviši nivo u posljednjih devet mjeseci, poslije objave o usvajanju drugog paketa finansijske pomoći za Grčku.
Barel sirove nafte za isporuke u martu u SAD trenutno košta 105 dolara i 44 centa, poslije poskupljenja za dva dolara i 20 centi, što je najveća cijena od 5. maja prošle godine.

Na evropskim tržištima za sada nije bilo značajnijih izmjena. Barel brent nafte za isporuke u aprilu prodaje se za 120 dolara, poslije poskupljenja za jedan cent.

Cijena nafte porasla je pod pretpostavkom da će “stvari u Grčkoj vjerovatno funkcionisati neko vrijeme”, izjavio je Ric Spooner glavni tržišni analitičar kompanije t CMC Markets iz Sydneyja.

On je dodao da određeni rizik na tržište donosi situacija u Iranu.

Inspektori UN počinju dvodnevne sastanke u Iranu, na kojima će Teheranu ponuduti priliku da dokazima demantuje spekulacije o spornim elementima svog nuklearnog programa.

Cijena nafte dodatno je porasla nakon što je iransko Ministarstvo za naftu prije dva dana saopštilo da su prekinute isporuke Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Britanski ministar spoljnih poslova William Hague izjavio je da ovaj postupak Irana “neće imati uticaj na zalihe britanskog energetskog sektora”.

Posted by on 2012-02-21. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login