Beč najbolji grad za život

Beč

Beč

Glavni grad Austrije, Beč još jednom je prvi po kvaliteti života na tradicionalnoj listi gradova američke tvrtke Mercer.

Na Mercerovoj listi se nalazi 231 grad. Prvo mjesto već osmu godinu uzastopce drži Beč, dok je na posljednejm mjestu ponovo Bagdad.

Na skali najboljih gradova za život našao se i Zagreb, koji drugu godinu zaredom zauzima 98. mjesto. Ljubljana se nalazi na 76. mjestu, Beograd je 138., a Sarajevo drži 159. poziciju.

Beč je ponovo najbolji zbog zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene zaštite, umjerenih cijena stanovanja i jeftinog gradskog prijevoza.

Na drugom mjestu je Zurich, treći je Auckland, četvrti Munchen, a peti Vancouver. U TOP 10 su i Dusseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Basel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i New York nisu niti među prvih 30. Pariz je na 38. mjestu, London je 40., New York na 44. mjestu, a Tokio je 47.

U istraživanju se uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš…

Od azijskih gradova najviše je rangiran Singapur na 25. mjestu, dok je od američkih gradova najviše San Francisco na 29. poziciji. U Africi najugodniji grad za život je južnoafrički Durban na 87. mjestu..

Pet najgorih gradova za život su Khartum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Srednjoafrička Republika) i Bagdad (Irak).

Posted by on 2017-03-28. Filed under Magazin, Svijet, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login