Beč prečišćavanjem otpadnih voda proizvodi struju i toplotnu energiju

BečNa 420.000 kvadratnih metara i na najnižoj tački nadmorske visine u prijestolnici Austrije je glavno postrojenje u kojem se sve otpadne industrijske i vode iz domaćinstava prečišćavaju i potom ispuštaju u Dunav.

– Tako “lijepi, plavi Dunav” onakav kakav dolazi isto tako čist otječe nizvodno od Beča – s ponosom kaže u razgovoru za Agenciju Fena Karl Wögerer, glasnogovornik poduzeća “Ebswien” koje je u vlasništvu Grada Beča i u kojem radi više od 160 zaposlenika.

Rezultat osnovne djelatnosti ovog poduzeća nije samo prečišćavanje vode iz kompletnog kanalizacionog sistema Beča. Kao produkti prečišćavanja nastaju multienergenti iz različitih obnovljivih izvora koji su u sklopu ovog poduzeća. Proizvodi se struja iz vjetro i hidroelektrane, solarna energija, a izgradnjom novih postrojenja iz metana koji je produkt truljenja mulja proizvodit će se struja.

Više od 6.500 litara u sekundi ili 200 milijardi litara godišnje se tretira u nekoliko faza u postrojenjima za prečišćavanje. Prva je mehanička, koja podrazumijeva izdvajanje čvrstog otpada najprije kroz zupce, a zatim u bazenima taloženjem mulja i drugih čvrstih materija. Taloženjem se dnevno dobiva 17 tona čvrstog otpada iz kojeg nakon sušenja i spaljivanja nastaju novi energenti.

Po završetku mehaničkog prečišćavanja u dvije faze u 15 bazena vrši se biološki tretman otpadnih voda.

– Tu se odvija proces samoprečišćavanja vode “prepisan” iz prirode, a to znači da se ubrizgavanjem kiseonika i prozračivanjem vode pospješuje djelovanje mikroorganizama koji će pojesti preostale organske nečistoće iz vode u 15 bazena za završno prečišćavanje – pojašnjava Wögerer uz napomenu da su otpadne vode ukupno 20 sati u postrojenjima prečišćavanja dok ne dođu do finalnog prečišćavanja.

Prije ispuštanja u Dunavski kanal a iz njega u Dunav, vrši se još jedna analiza kvaliteta vode. Onda se prirodnim padom voda ispušta u Dunavski kanal pokrećući turbine hidroelektrane koja je u sklopu ovog poduzeća i tako se realizira koncept obnovljivih izvora za proizvodnju struje.

– Za rad naših postrojenja potrebno je jedan posto ukupne energije koju troši Beč, i stoga smo jako ponosni na činjenicu da koristeći potencijal obnovljivih energenata proizvodimo 11 posto energije koja je potrebna za rad naših postrojenja – kaže Wögerer.

S obzirom na to da se postrojenje nalazi nedaleko od bečkog aerodroma i da je strujanje zraka intenzivno, u sklopu poduzeća je i  vjetrenjača koja također čini dio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

A najvažniji koncept proizvodnje energije u poduzeću “Ebswien” jest iz mulja, odnosno čvrstog otpada iz kojeg se nakon sušenja proizvodi toplotna energija koja se daljinskim sistemom isporučuje korisnicima u Beču.

– Prošle smo godine prikupili 61.000 tona suhog mulja iz kojeg je spaljivanjem proizvedena toplotna energija – pojašnjava Wögerer, dok obilazimo postrojenja.

Kako je koncept ovog poduzeća energetsko optimiziranje obnovljivih izvora primjenom ekoloških tehnologija, namjera je da se za potrebe poduzeća u 100 postotnom iznosu proizvodi vlastita energija. U tom cilju je u toku izgradnja postrojenja za suhi mulj u kojem će se tokom procesa truljenja stvarati gas koji će se koristiti kao energent.

U 35 metara visokim silosima tokom 20-dnevnog procesa truljenja mulja proizvodit će se 20 miliona tona metana godišnje koji će se koristiti za proizvodnju struje.

Wögerer kaže da je planirano da se do 2020. godine postigne stopostotna proizvodnja energije za potrebe ovog poduzeća.

Još jedan eko  i obnovljivi izvor energije je ovdje zastupljen. Iz solarnog sistema se dobija struja kojom se na mini pumpi pune dva elektroautomobila koja služe za vožnju uposlenika između postrojenja.

Beč zauzima prvo mjesto u svijetu po načinu tretiranja otpadnih voda. Kanalizaciona mreža je duga 2.400 kilometara a njen dnevni kapacitet je pola milijarde otpadnih voda. Podaci kazuju da dnevno jedan stanovnik Beča za ličnu higijenu, kuhanje i ostale potrebe “proizvede” 130 litara otpadnih voda. Poduzeće “Ebswien” prečišćava otpadne vode za 1,7 miliona ljudi, danonoćno 365 dana u godini.

Propisani postotak prečišćavanja otpadnih voda je 95 posto, a “Ebswien” postiže prečišćavanje otpadnih voda s više od 98 procenata.

Beč je u svijetu metropola s najvišim kvalitetom življenja. U poređenju s drugim gradovima austrijski glavni grad je dobio najviše ocjene prema više ekoloških kriterija među kojima su i kvalitet i dostupnost vode, uklanjanje i prečišćavanje otpadnih voda.

Pod motom za buduće generacije u poduzeću “Ebswien” napravljen je za najmlađe edukacioni punkt u koji organizirano dolaze učenici, a tokom vikenda su posjete djece s roditeljima. Stiliziran je u formi dviju vodenih kapi nazvane Tim i Trixi koje simboliziraju značaj prečišćavanja otpadnih voda i očuvanja okoliša, a moto je “za buduće generacije”. Djeca se kroz igru educiraju i upoznaju  proces prečišćavanja otpadnih voda i obnovljivih izvora energije.

Godišnje, kaže Wögerer, dok zastajemo kod edukacijskog prostora, imamo 300 organiziranih posjeta. I taj podatak kazuje koliki se značaj od “malih nogu” pridaje razvijanju ekološke svijesti.

Posted by on 2014-09-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login