Bečko tržište će za Uskrs ostvariti dobit od 56 miliona eura

Beč

Beč

Bečko tržište ovog Uskrsa očekuje odličan promet, a prema riječima predsjednice Privredne komore Beča (Wirtschaftskammer Wien) Brigitte Jank, u austrijskoj prijestolnici bi od uskršnjih poklona trebala biti ostvarena dobit od 56 miliona eura, što je pet posto više nego prethodne godine.

Bečani će u prosjeku po glavi za poklone potrošiti oko 61 euro, četiri eura više nego za prošli Uskrs. Najčešće se poklanjaju čokolada i slatkiši (81 posto), uskršnja jaja (64 posto) i igračke (20 posto), ali i cvijeće (14 posto), knjige (13 posto) i odjeća (šest posto).

Više od polovine stanovnika glavnog grada Austrije je mišljenja da su za savršen uskršnji doručak potrebna uskršnja jaja. Prema procjenama u Austriji se potroši oko 70 miliona uskršnjih jaja, od  toga oko 10 miliona u Beču, dok se za bojenje jaja najčešće koristi crvena boja.

Najveći broj stanovnika Beča, tačnije 68 posto, Uskrs slavi kod kuće u krugu porodice, oko 58 posto posjećuje rodbinu, a 50 posto slobodne dane koristi za porodični izlet. Oko 17 posto za Uskrs odlazi na putovanje, od čega 58 posto ostaje u Austriji, 31 posto koristi praznike za obilazak raznih gradova, četiri posto odlazi na jug, a tri posto koristi odmor za odlazak na skijanje.

Ovo su podaci ankete koju je provela firma „makam market research“ u službi Privredne komore Beča, u kojoj je ispitano 500 građana starijih od 15 godina.

Posted by on 2014-04-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login