Belgija traži od Makedonije da zaustavi val azilanata

Nikola Gruevski

Nikola Gruevski

Belgija traži od Makedonije da zaustavi val azilanata koji su preplavili tu zemlju i općenito zapadnu Evropu.

Ovo je samo jedno od pitanja na koja je belgijska vlada zatražila odgovor od makedonskog premijera Nikole Gruevskog nakon što je veliki broj makedonskih državljana zatražio azil u Belgiji, dva mjeseca nakon uvođenja vizne liberalizacije.

Istovremeno se od makedonskih vlasti traži više rada na terenu sa strankama Albanaca kako bi se stanovništvu objasnio rizik od zahtjeva za azil.

Prema belgijskim vlastima, svi makedonski državljani koji su prošle sedmice podnijeli zahtjev za azil u Belgiji bili su Albanci iz Kumanova i sela Lipkovo, i svi su imali biometrijske pasoše.

U utorak u Skoplje dolazi belgijski ministar za imigraciju Melcinor Vatle koji će posjetiti sela u kumanovsko- lipkovskom regionu. Njegov cilj je da se stanovništvu objasni politiku azila i da je ona suprotna njihovim namjerama, koje su uglavnom ekonomske prirode, prenosi Tanjug.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login